Niet-geïntegreerde zonnepanelen zijn roerende zaken voor Wet op de omzetbelasting

Niet-geïntegreerde zonnepanelen zijn roerende zaken voor de Wet op de omzetbelasting 1968. Door plaatsing van zonnepanelen op een woning met kantoorruimte wijzigt het zakelijk gebruik van de woning met kantoorruimte niet, zo heeft Rechtbank Gelderland geoordeeld.

Een man heeft een (eigen) woning met kantoorruimte laten bouwen. De woning is medio 2013 in gebruik genomen. In verband met de bouw is aan de man in totaal € 73.922 aan omzetbelasting in rekening gebracht. Hij heeft dit bedrag als voorbelasting in aftrek gebracht. Hij heeft in 2014 (niet-geïntegreerde) zonnepanelen op het dak van zijn woning geplaatst. In geschil is of de zonnepanelen roerend of onroerend zijn.

Nu de zonnepanelen op het dak zijn aangebracht en niet zijn geïntegreerd, oordeelt Rechtbank Gelderland dat sprake is van zonnepanelen die relatief eenvoudig zijn te demonteren en te verplaatsen. De zonnepanelen dienen derhalve als roerende goederen aangemerkt te worden. Dat de zonnepanelen door middel van elektriciteitskabels zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van de woning leidt niet tot een ander oordeel.

De man heeft de omzetbelasting die drukt op de aanschaf van de zonnepanelen volledig in aftrek gebracht en terugontvangen. Deze aftrek is niet in geschil. De man bepleit dat het zakelijk gebruik van de woning, door plaatsing van de zonnepanelen, is toegenomen. Gelet hierop dient het bedrag in verband met privégebruik eigen woning naar beneden te worden bijgesteld, aldus de man. Hij maakt echter niet aannemelijk dat hij de woning meer zakelijk is gaan gebruiken dan vóór de plaatsing van de zonnepanelen. Dit standpunt wordt daarom verworpen.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen