‘Niet bezit maar gebruik van auto belasten’
Rekeningrijden ofwel betalen naar gebruik is volgens LeasePlan het enige effectieve middel om een verdere stijging van de filedruk tegen te gaan. In het vandaag gepubliceerde Trendreport Kilometerheffing onderzoekt de leasemaatschappij welke vormen van kilometerheffing er zijn en welke landen het al succesvol toepassen. Voorbeelden uit Londen, Stockholm en Singapore laten zien dat het belasten van autogebruik op bepaalde tijden van de dag en/of in bepaalde gebieden de filedruk drastisch kan verlagen.
In alle onderzochte cases daalde het autoverkeer en steeg de luchtkwaliteit. Landen die kilometerheffing al hebben ingevoerd gaan er vaak mee door en breiden het gebied ook uit. Onlangs nog voegde Stockholm een extra snelweg toe aan het de zone met kilometerheffing, waarna het autoverkeer daalde met zeker 22%.
Betalen naar gebruik kan elektrisch rijden stimuleren
Hoewel de economie aantrekt, lopen de autoverkopen nog steeds terug, zo blijkt ook uit het Trendreport. Het Nederlandse wagenpark krimpt echter niet. Dit betekent dat het wagenpark relatief ouder en vervuilender wordt. Op dit moment belasten zes van de zeven autobelastingen het bezit van de auto: BPM, BTW, Motorrijtuigenbelasting, assurantiebelasting, bijtelling en leges. Alleen de brandstofaccijns belast het gebruik. Volgens LeasePlan kan juist het verlagen van deze ‘bezitsbelastingen’ de aankoop van nieuwe auto’s stimuleren, wat ervoor zorgt dat nieuwe, schonere auto’s eerder de weg op gaan.
Daarnaast kan de overheid een voorbeeld nemen aan het Londense model om het gebruik van de elektrische auto verder te stimuleren. Daar worden volledig elektrische auto’s vrijgesteld van kilometerheffing. Op dit moment is nog maar 1% van de leaseauto’s uit LeasePlan’s wagenpark volledig elektrisch, dit terwijl het merendeel van de elektrische auto’s in Nederland wordt geleased. Er moet dus nog heel wat gebeuren. Het verlagen van de ‘bezitsbelastingen’ kan ook het tweedehands rijden van stekkerauto’s aantrekkelijker maken, een maatregel waar de leasemaatschappij al eerder voor pleitte. Nu verdwijnen veel van deze energiezuinige auto's naar het buitenland.
Congestie- of spitsheffing juiste model
Volgens LeasePlan is een congestieheffing in specifieke gebieden tijdens de spits de juiste manier om rekeningrijden in Nederland in te voeren, mits er rekening wordt gehouden met ‘waterbedeffecten’ zoals extra drukte rondom de heffingszones. Martijn Versteegen, Marketing Director bij LeasePlan, geeft aan dat het wel van belang is dat de maatregel niet wordt misbruikt om de automobilist zwaarder te belasten: “Rekeningrijden mag autorijden absoluut niet duurder maken. Nederland is al koploper in Europa als het gaat om kosten van autorijden door alle autobelastingen. Er zijn duidelijke politieke afspraken nodig om te voorkomen dat rekeningrijden een ‘open einde’ regeling wordt en uitmondt in een instrument om zwaarder te belasten. Wij vinden vooral dat er eerlijker belast moet worden, dus naar gebruik. Dat zorgt pas voor minder kilometers, minder files en een beter milieu.”