Neuro-economie: bepalen genen straks je kredietwaardigheid?

Uw credit rating hangt van veel factoren af – maar uit onderzoek blijkt dat uw genen zeker een rol (gaan) spelen.
Naast betaalhistorie, leningen, kredietlimieten enzovoorts bestaat de mogelijkheid dat over niet al te lange tijd ook uw genetische vingerafdruk meegerekend gaat worden bij het bepalen van uw kredietwaardigheid. 
Onderzoek heeft een duidelijke correlatie aangetoond tussen uw genetische kenmerken en uw bereidheid om een gokje te wagen en (tegelijk) leningen aan te gaan – en dat zou kunnen leiden tot een lagere FICO-score, zo blijkt uit neuro-economisch onderzoek.  
 
Neuro-economie is een nieuwe interdisciplinaire tak van wetenschap, die met hersenscans en andere technieken onderzoekt hoe wij (financiële) besluiten nemen. Zo onderzochten Brian Knutson, Camelia Kuhnen en Gregory Samanez-Larkin van Stanford welke verbanden er bestaan tussen genen, financiële keuzes en zelfs het uiteindelijk resultaat daarvan in economische termen. 
 
De belangrijkste rol hierin blijkt te zijn weggelegd voor een gen met de naam 5-HTTLPR, dat al in eerder onderzoek aantoonbaar met besluitvorming van doen heeft. Er bestaan twee varianten van dit gen, met kort dan wel lang ‘allel’ .
 
Mensen met een kort allel aan hun 5-HTTLPR zijn zuinig en houden niet van risico’s. Ze beleggen dan ook conservatief of houden zelfs liever hun geld op de bank. Mensen met een lang allel daarentegen hebben meer schulden en zijn niet bang om een gokje te wagen. Hun FICO-score is gemiddeld liefst 17% lager dan die van hun medemensen met kort allel…
 
Meer brave new world wetenschap via time.com/money/
Gerelateerde artikelen