Netto schulden gemeenten toegenomen

De netto schulden van gemeenten zijn in de periode 2010-2013 gestegen van 23,8 naar 31,1 miljard euro. Daarentegen is de financiële positie van provincies verbeterd.
De cijfers zijn afkomstig uit de financiële trendanalyse van Deloitte waarin de financiële positie van  gemeenten, provincies en waterschappen uiteen zijn gezet. In tegenstelling tot de gemeenten is de financiële positie van provincies verbeterd door voornamelijk de verkoop van deelnemingen in energiebedrijven. Het eigen vermogen van provincies steeg tussen 2008 en 2013 van 5,2 naar 16,6 miljard euro. Dat schrijft accountant.nl
Schulden
Hoewel ook het eigen vermogen van de gemeenten licht is gestegen, weegt dit niet op tegen de nieuwe schulden. Deze zijn voornamelijk afkomstig van infrastructurele werken als rioleringen.
Landelijk
De verschillen tussen de lokale overheden in het land zijn zeer groot, merkt Rein-Aart van Vlugt, partner bij Deloitte, op. Met name de financiële posities van Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland, Utrecht en Flevoland zijn kwetsbaarder dan de rest van de provincies. Op het niveau van de gemeenten zijn het vooral de middelgrote en grote gemeenten die het meest te verduren hebben gehad van de financiële crisis. 
Gerelateerde artikelen