Negatieve waardeontwikkeling swaps niet ten laste van belastbare winst

Een bv mag de negatieve waarde van renteswaps die zij heeft afgesloten teneinde het risico te beperken van een stijgende marktrente en een fluctuerende cash flow, op grond van goed koopmansgebruik niet ten laste brengen van de belastbare winst. Dit heeft Rechtbank Den Haag onlangs geoordeeld.

Een bv heeft diverse leningen met een variabele rente bij banken afgesloten. Teneinde het risico te beperken van een stijgende marktrente en een fluctuerende cash flow, heeft de bv in de jaren 2008 en 2009 met de banken renteswaps afgesloten. De swapovereenkomsten (de swaps) hebben tot gevolg dat de bv over een fictieve hoofdsom een vast bedrag aan rente aan de bank betaalt en daar tegenover een variabele rente van de bank ontvangt.

Na het aangaan van de swaps, is de marktrente gedaald. De swaps hebben om die reden voor de bv ultimo 2010 een negatieve waarde van € 6.131.099 en ultimo 2011 van € 6.688.731.

In geschil is of de negatieve waarde van de swaps bij de winstbepaling op grond van goed koopmansgebruik in aanmerking kan worden genomen. Volgens Rechtbank DenHaag is dat niet het geval.

De door de bv bepleite (afzonderlijke) waardering van de swaps op basis van de waarde daarvan in het economische verkeer, zou ertoe leiden dat lasten die op één of meer latere jaren betrekking hebben in een eerder jaar in aanmerking worden genomen. Dit is in strijd met het aan goed koopmansgebruik mede ten grondslag liggende realiteitsbeginsel. De bv mag op grond van goed koopmansgebruik geen hogere last in aanmerking nemen dan het saldo van de over dat jaar door de bv en de banken over en weer verschuldigde premies.

Het beroep van de bv op het gelijkheidsbeginsel (voor het jaar 2011) wordt verworpen.

 

 (Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen