Nederlandse werknemers terughoudend met declareren onkosten

Een op de drie Nederlandse werknemers declareert niet al zijn onkosten bij de werkgever. Daarmee is Nederland koploper in de Europa: in geen ander land zijn werknemers zo terughoudend met het declareren van reiskosten of andere onkosten die zijn gemaakt voor het werk. Dat blijkt uit onderzoek van Unit4, uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel.

Op de vraag ‘declareer je altijd alle onkosten die je hebt gemaakt voor je werkgever?’ antwoordt 36 procent met ‘nee’. Met name in Zuid-Europa ligt dat percentage fors lager: zo verzuimt slechts 7 procent van de Spanjaarden om bonnetjes in te dienen, in Frankrijk is dat 11 procent.

Dat betekent niet dat Nederlanders het meeste geld kwijt zijn aan gemiste declaraties. Gemiddeld laten Nederlanders 172 euro per jaar aan onkosten liggen, internationaal is dat 212 euro. In totaal laten Nederlandse werknemers een half miljard euro per jaar aan declaraties liggen.
 
Werknemers geven verschillende redenen aan om niet te declareren: zo vinden ze het proces te frustrerend of tijdrovend, ze zijn bonnetjes kwijtgeraakt of juist vergeten te vragen. Dit leidt regelmatig tot een verstoorde relatie; in Nederland is een op de drie werkgevers ontevreden over het declaratieproces van hun werkgever.
 
Onderzoeksbureau Ruigrok I NetPanel ondervroeg senior- en middenmanagement professionals, zowel parttime als fulltime werkzaam, in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland, België en Zweden. De bevindingen zijn gebaseerd op antwoorden van tweeduizend respondenten, met minstens tweehonderd reacties per land.

• Infographic

Gerelateerde artikelen