MKB-bedrijven onder druk door verslechterende economie

NLInvesteert: Vooral liquiditeitsproblemen spelen op.

Het financieringsplatform NLInvesteert, dat mkb-ondernemers helpt met financiering voor hun bedrijf, merkt dat Nederlandse midden- en kleinbedrijven het steeds moeilijker krijgen nu het slechter gaat met de economie. Sinds de oprichting in 2015 heeft NLInvesteert al voor honderden miljoenen euro's geïnvesteerd in deze bedrijven. Het platform meldt dat steeds meer seinen op rood springen, maar er is nog hoop dat veel van de gefinancierde bedrijven niet zullen omvallen.

Toenemende vraag naar "verhoogde dijkbewaking"

Bij NLInvesteert vraagt momenteel 6,5 procent van de gefinancierde ondernemers om wat directeur Dirkjan Takke "een verhoogde dijkbewaking" noemt. Dit percentage was vorig jaar nog 5 procent. De getroffen ondernemers zien bijvoorbeeld hun kosten sterk stijgen of hebben te maken met belastingschulden die terugbetaald moeten worden.

Volgens Takke hebben banken in moeilijke tijden de neiging om hun krediet terug te brengen, wat het voor ondernemers moeilijker maakt. Hij merkt op dat banken sinds de schuldencrisis in 2011 niet meer zo streng zijn geweest bij kredietverstrekking. De rentes zijn het afgelopen jaar flink gestegen en ondernemers moeten vaker en meer onderpand aanleveren.

Desondanks blijft Takke positief en gelooft hij dat het merendeel van de ondernemers op hun "watch list" uit deze moeilijke fase zal komen. Vaak gaat het om liquiditeitsproblemen die tijd vragen. NLInvesteert wil deze tijd bieden en overweegt bijvoorbeeld leningen te verlengen. Het platform verwacht echter wel dat de getroffen ondernemers zelf ook commitment tonen en hard werken aan een oplossing.

Toenemende zorgen bij deskundigenpartijen

NLInvesteert is niet de enige partij die zich zorgen maakt over het MKB. Allianz Trade heeft onlangs gewaarschuwd voor een faillissementsgolf in de Europese retailsector, waarbij ook grote namen zoals Scotch & Soda, de Score Groep en fietsenfabrikant VanMoof in de problemen zijn gekomen. Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft in juni ook al zijn bezorgdheid geuit over de toekomst van het Nederlandse MKB. Robert Jan Blom van faillissementsdossier.nl benadrukte vorige maand dat de coronasteun veel bedrijven overeind heeft gehouden, maar dat ze nu alsnog moeten terugbetalen, wat extra zwaar kan vallen.

(ANP)


Lees ook: