Nederlandse miljonairs boeken bovengemiddelde vermogensgroei

In Nederland is het aantal miljonairs in 2015 met 7,5% gestegen ten opzichte van 2014, naar 204.000. Het totale vermogen van deze groep groeide van $478,9 miljard naar $517 miljard, een stijging van 7,9%. Dit blijkt uit de twintigste editie van het World Wealth Report (WWR) van Capgemini.

Hiermee presteren de Nederlandse miljonairs beter dan het wereldwijde gemiddelde. Het vermogen van miljonairs steeg wereldwijd met 4%, het aantal miljonairs groeide met 4,9%. De best presterende regio is Azië Pacific, waar het aantal miljonairs met 10% hard groeide. Hierdoor herbergt deze regio niet alleen het grootste aantal miljonairs ter wereld, ook hun vermogen is voor het eerst het grootst. De totale populatie van 5,1 miljoen miljonairs in Azië Pacific bezat in 2015 $17,4 biljoen, tegenover 4,8 miljoen miljonairs in Noord-Amerika met een gezamenlijk vermogen van $16,6 biljoen.

De 15,4 miljoen vermogende individuen in de wereld bezaten in 2015 gezamenlijk $58,7 biljoen. Daarmee is het vermogen van ’s werelds rijksten in de twintig jaar dat het World Wealth Report wordt gepubliceerd bijna verviervoudigd. Als het huidige groeitempo doorzet wordt in 2025 naar verwachting de grens van $100 biljoen beslecht. Verder blijkt uit het rapport dat slechts een derde (32%) van het vermogen van de miljonairs wordt beheerd door vermogensbeheerders, wat veel ruimte biedt voor de vermogensbeheerders om hun markt uit te breiden.

“Het is opmerkelijk dat slechts een derde van het vermogen van de miljonairs bij vermogensbeheerders is ondergebracht, maar het biedt tegelijkertijd ook mogelijkheden. Zeker als vermogensbeheerders nieuwe digitale technologieën en FinTech innovaties in hun werkzaamheden kunnen vervlechten en zo een duidelijke meerwaarde voor hun cliënt creëren,” zegt Freek Roelofs, sectorexpert Financial Services Capgemini Consulting.

Opvallende uitkomsten van het World Wealth Report voor Nederland:
 Hecht sterk aan second opinion. Nederlandse miljonairs raadplegen meer dan gemiddeld een tweede of derde vermogensbeheerder voor advies in vergelijking met landen in andere regio’s. Blijkbaar hebben Nederlanders meer behoefte aan een second opinion dan miljonairs in andere landen.
• Vertrouwen in vermogensbeheerder gegroeid. Nederlandse miljonairs hebben meer vertrouwen in hun vermogensbeheerder en de toezichthouders dan een jaar geleden, maar minder vertrouwen in eigen kunnen om rendement op hun eigen vermogen te genereren in vergelijking met collega-miljonairs in andere landen.
• Op zoek naar ‘koopjes’. Nederlandse miljonairs zijn meer dan gemiddeld gericht op investeringen die worden ondergewaardeerd door de markt dan investeerders uit andere landen.
• Onroerend goed nog steeds geliefd. De Nederlandse miljonairs hebben de helft van hun vermogen in onroerend goed en aandelen zitten. Alternatieve investeringen zoals grondstoffen en headge funds zijn minder gebruikelijk dan in andere landen.
• Vertrouwen in eigen land. In vergelijking met andere regio’s doen Nederlandse miljonairs minder investeringen buiten de grenzen (43,8% versus 53,9% wereldwijd).
• Minder sociaal bewogen. Nederlandse miljonairs hebben minder belangstelling voor investeringen met een sociale impact dan miljonairs in andere landen. Een kwart van de Nederlanders wil zelfs het aandeel in sociale investeringen de komende jaren verminderen, tegenover 9% van de miljonairs wereldwijd.

Gerelateerde artikelen