Nederlandse bouw ontsnapt aan ramp met faillissementen

Volgend jaar gaat het beter worden voor de geplaagde sector.

Faillissementen in de bouw laten dit jaar in de hele eurozone scherpe stijgingen zien. In de Nederlandse bouw blijft het aantal bankroeten echter relatief beperkt, meldt kredietverzekeraar Allianz Trade op basis van eigen onderzoek. In Nederland bleef de stijging beperkt tot 4 procent.

  • De bouw in de eurozone zit in de hoek waar de klappen vallen
  • Bouwbedrijven hebben hoge leningen en uitblijvende betalingen
  • Vooral grote bouwconcerns zijn kwetsbaar
  • De piek van faillissementen is volgend jaar, daarna wordt het beter

Dat is heel wat beter dan in landen als Italië en Zweden, daar steeg het aantal bouwfaillissementen van januari tot en met augustus met 35 procent, gevolgd door Frankrijk met een toename van 31 procent en Duitsland met 20 procent.

Ballast Nedam is een van de bouwbedrijf dat een antwoord heeft gevonden op de matige resultaten. Het orderboek van is in de eerste helft van dit jaar gestegen naar 2,1 miljard euro. In de eerste helft van 2023 was dit nog 1,4 miljard euro. Dit doordat het bouwbedrijf kijkt naar projecten goed ontwikkelde bouwmethoden.

Bouwbedrijven kampen relatief vaak met financiële problemen door hoge leningen, uitblijvende betalingen of vertragingen in de uitvoering van projecten. Vooral grotere bouwconcerns blijken kwetsbaar voor deze risico’s. Bouwers van nieuwbouwwoningen ondervinden vaak hinder van vergunningen die niet rondkomen, problemen met de aansluiting op het elektriciteitsnet of partijen die eindeloos bezwaar maken tegen nieuwbouwplannen, aldus de onderzoekers.

Bouwbedrijven hebben ook steeds vaker last van extreme weersomstandigheden. Bouwen met hevige regenval is lastig, maar dat geldt ook voor extreme hitte. Voor 2025 voorspelt Allianz Trade een voorzichtige opleving van de bouwsector.

Verzekeraar noemt sectoren met hogere kans op bankroet

Gerelateerde artikelen