Nederlandse bedrijven laten jaarlijks miljoenen euro’s aan buitenlandse btw-teruggave liggen

Bij het verstrijken van de deadline op 1 oktober hebben bedrijven ook dit jaar weer gezamenlijk miljoenen euro’s aan buitenlandse btw-teruggave laten liggen. Vanwege de vele verschillende en vaak veranderende regels per land benutten organisaties de fiscale voordelen nu niet. Daarom bieden SRXP, de Nederlandse marktleider in declaratiesoftware, en VAT4U samen een oplossing aan, waarmee financiële afdelingen geautomatiseerd de btw van buitenlandse onkosten kunnen terugvragen.

Bedrijven mogen de btw van buitenlandse onkosten van medewerkers, bijvoorbeeld op zakenreis, terugvragen. Uit onderzoek van SRXP onder eigen klanten blijkt dat bedrijven met 400 werknemers per jaar al gemiddeld 70.000 euro kunnen terugvragen. Weinig organisaties doen dit echter, omdat de moeite en de kosten vaak niet opwegen tegen de besparingen die gemaakt kunnen worden. Financieel medewerkers lopen onder meer aan tegen de hoeveelheid aan verschillende regels per land, die ook nog eens met regelmaat veranderen. Ook zijn vaak niet alle gegevens die nodig zijn voor een btw-teruggave beschikbaar.

Pieter Verbruggen, CEO van SRXP: “We verzamelen bij SRXP veel data en zoeken steeds naar nieuwe manieren om die in te zetten om onze klanten beter te helpen. Deze integratie met VAT4U, dat alle btw-regels in één grote database heeft staan, is daar een voorbeeld van. Onze klanten kunnen nu zonder enige tijdsinvestering de btw terugvragen. Je gooit alle gegevens in SRXP en ziet vervolgens direct per land hoeveel je kunt terugvragen. De kosten van onze app zijn daarbij te verwaarlozen als je het afzet tegen de besparingen die het oplevert. Simpel gezegd: de euro’s liggen voor het oprapen.”

Damien Moras, oprichter van VAT4U, beaamt dat: “Uit onze cijfers blijkt dat Europese bedrijven jaarlijks tussen de 3 en 5 miljard euro aan buitenlandse btw laten liggen. Door ons algoritme is het terugvragen hiervan niet langer complex en duur, maar een no-brainer die enorm veel oplevert. Dit gaat een revolutie veroorzaken in btw-land. We zijn dan ook erg blij met de samenwerking met SRXP. Vanwege het dynamische en internationale karakter is de Nederlandse markt een belangrijk speerpunt voor VAT4U.”

SRXP heeft de nieuwe koppeling met VAT4U inmiddels naar grote tevredenheid bij een aantal van haar grote, internationaal opererende klanten getest. De functionaliteit is vanaf nu beschikbaar.