Nederlandse bedrijven in VK krijgen te maken met strengere audits
Nederlandse bedrijven met zakelijke belangen en partners in het Verenigd Koninkrijk moeten zich voorbereiden op veranderingen in de audit- en corporate governance regelgeving. In de recente King’s Speech, gehouden op 17 juli 2024, kondigde Koning Charles langverwachte hervormingen aan die de Financial Reporting Council (FRC) zullen vervangen door de nieuwe Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA). Dat meldt een britse website voor accountancy.
- ARGA vervangt FRC als toezichthouder.
- Strengere auditvereisten voor grote bedrijven.
- Nieuwe regels om belangenconflicten te voorkomen.
De behoefte aan hervormingen in de Britse auditmarkt werd voor het eerst benadrukt na de ineenstorting van Carillion in 2018. De Kingman Review (2018), de Brydon Review (2019) en de Competition and Market Authority’s (CMA) statutory audit market review (2019) gaven allemaal aan dat er een nieuwe, krachtigere toezichthouder nodig was om de transparantie en integriteit van corporate governance, financiële verslaglegging en audit te versterken.
– Oprichting van ARGA: De FRC wordt vervangen door ARGA, die uitgebreidere bevoegdheden krijgt om directeuren te onderzoeken en te sanctioneren.
– Uitbreiding van PIE-status: Grote particuliere bedrijven zullen onderworpen worden aan strengere auditvereisten.
– Nieuwe Toezichtsregime: Er komt een nieuw regime om de auditmarkt te reguleren, belangenconflicten te voorkomen en de veerkracht in de sector te vergroten.
– Vermindering van Regeldruk: Onnodige regels voor kleinere PIE’s worden verwijderd om de regeldruk te verminderen.
Reacties
De aankondiging van de hervormingen heeft gemengde reacties opgeroepen. Hywel Ball, voorzitter van EY UK, en Cath Burnet, hoofd van audit bij KPMG UK, hebben beiden hun steun uitgesproken voor een sterkere toezichthouder en verbeterde verantwoordelijkheid van directeuren. Paul Stephenson van Deloitte benadrukte het belang van deze hervormingen voor het vertrouwen in de financiële rapportage van Britse bedrijven.
Implementatie en uitdagingen
Hoewel de gedetailleerde voorstellen klaar lijken te zijn voor wetgeving, zal de daadwerkelijke implementatie afhangen van de prioritering binnen een drukke wetgevende agenda. Met 40 verschillende wetsvoorstellen op de agenda, is het onwaarschijnlijk dat ze allemaal in de huidige parlementaire zitting zullen worden aangenomen.
Gevolgen voor Nederlandse bedrijven
Voor Nederlandse bedrijven met belangen in het VK betekenen deze hervormingen dat ze zich moeten voorbereiden op strengere auditvereisten en mogelijk hogere nalevingskosten. Het is essentieel om de ontwikkelingen op de voet te volgen en tijdig aanpassingen te maken in de interne controles en financiële rapportageprocedures.