Nederlands huis piekt naar recordprijs van 466.000 euro

Stijging komt mede doordat mensen flink meer verdienen.

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

  • De huizenprijzen zijn gestegen met gemiddeld elf procent 
  • Dat is de sterkste toename in twee jaar
  • De stijging komt doordat het salaris van Nederlanders sterk steeg
  • Rentes van hypotheekverstrekkers zijn ook iets gedaald

Met een prijsstijging van ruim elf procent op jaarbasis was tevens sprake van de sterkste toename in twee jaar. In de voorgaande maanden waren de huizenprijzen ook al flink opgeveerd. Ten opzichte van juli werden woningen in augustus 1,1 procent duurder.

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen constateerde een maand geleden al dat de woningmarkt weer oververhit lijkt te raken. Hij trok daarbij een vergelijking met 2021 toen de huizenprijzen ook heel hard begonnen op te lopen.

Maar de situatie is wel anders. Destijds was de hypotheekrente erg laag, inmiddels zijn de leenkosten een stuk hoger. De lonen zijn de laatste tijd echter flink gestegen, waardoor mensen meer geld hebben. Ook hebben veel hypotheekverstrekkers hun rentes recent weer wat verlaagd.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Dat de vraag naar huizen groot is, blijkt ook uit het aantal transacties. In augustus verwisselden 17.915 huizen van eigenaar. Dat is ruim 12 procent meer dan een jaar eerder. Alles bij elkaar zijn dit jaar al een kleine 129.000 woningen verkocht, goed voor een toename van dik 11 procent.

Een van de grote drijfveren achter het oplopen van de prijzen is het zeer krappe aanbod aan te koop staande huizen. Niet voor niets noemde het nieuwe kabinet het terugdringen van de woningnood op Prinsjesdag vorige week een topprioriteit.

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in Nederland is in het tweede kwartaal met 1,6 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder, vooral dankzij een stijging van de cao-lonen van werknemers. De totale beloning van werknemers groeide met 7,2 procent. Het aantal banen van werknemers nam met 0,7 procent toe en de cao-lonen waren 6,4 procent hoger. Bij het berekenen van het reëel beschikbaar inkomen wordt het netto beschikbaar inkomen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

(ANP)

Vattenfall legt bom onder gasvrije toekomst van woningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen