Nederlands en Duits bedrijfsleven op de bres voor behoud lagere belasting op royalty-inkomen

Nederland wordt gezien als een belastingparadijs door geen belastingen te heffen op royalty-inkomsten. Bovendien hebben we een goed ontwikkelde infrastructuur van trustkantoren.
De OESO-landen streven naar harmonisatie van de belastingregels in het kader van het BEPS-actieplan dat erosie van de grondslag van vennootschapsbelasting tegen wil gaan, net als het schuiven met winsten door multinationals. Bijvoorbeeld door het intellectueel eigendom op uitvindingen te verkopen aan een dochter in Nederland.
 
In 2007 voerde Nederland een systeem in dat inkomen uit royalties, in welke vorm dan ook, en gebaseerd op een immaterieel actief dat na 31 december 2006 gepatenteerd werd, slechts belast met een tarief van 5/25ste deel van de normale corporate income tax. Op dit moment dus met 5% – o.a. in de zogenaamde innovatie-box. Maar in deze box vallen in ons land ook inkomsten gebaseerd op niet-gepatenteerde innovaties. 
 
De voorstellen in het kader van BEPS dreigen de fiscale mogelijkheden van bedrijven die in het bezit zijn van patenten te gaan beperken – daarom is VNO-NCW samen met zusterorganisatie BDI uit Duitsland een lobby begonnen om alsnog een ruime interpretatie van het begrip innovatie bij de vrijstelling van winstbelasting te behouden.
 
Ook als er geen sprake is van octrooien of als de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling achteraf lastig zijn vast te stellen, moet winst die wordt behaald met innovatie in aanmerking komen voor belastingvrijstelling, schrijven VNO-NCW en BDI in een gezamenlijke verklaring aan de Oeso, de organisatie van geïndustrialiseerde landen.
Gerelateerde artikelen