Nederlands bedrijfsleven zit op alle fronten in de lift

Mkb-ondernemers trekken opgaande lijn economie overtuigend door.
Het economisch herstel in het Nederlandse mkb blijft gestaag voortduren.  in 2015 steeg de omzet gemiddeld met 5% (+4% in 2014). Vooral de bouw en de horeca deden het in dit opzicht goed. Ondanks een toename van de bedrijfskosten (gemiddeld +2%) kwam de winst 30% hoger uit dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het SRA-Sectorrapport ‘Branches in Zicht 2016‘.
 
De verdere verbetering in het mkb over 2015 is gebaseerd op de jaarrekeningenverzameling van SRA-kantoren. Deze database bevat van de afgelopen vijf jaar ruim 100.000 jaarrekeningen. SRA kan op geanonimiseerd jaarrekeningpostniveau cijfers vergelijken en heeft daardoor meer data beschikbaar dan bijvoorbeeld banken, het CBS of de Kamer van Koophandel. 
 
Voor het tweede jaar op rij kwamen er over de hele linie positieve cijfers uit de bus. Zo blijkt dat de omzet bij 58% van de mkb-ondernemers is gegroeid of in elk geval gelijk is gebleven en dat de winstgevendheid per saldo verder is verbeterd. Wel zijn de verschillen tussen de branches behoorlijk: de bouw en de horeca deden het relatief goed, terwijl de zorgsector en specialistische zakelijke dienstverleners achterbleven. Grotere bedrijven (met een omzet > €10.000.000) zagen de omzet relatief vaak groeien of in elk geval stabiliseren, net als de winst. 
 
Ondernemers in de noordelijke provincies presteerden voor de verandering beter dan de rest van Nederland!
 
Gerelateerde artikelen