Nederlands ‘AccountancyLab’ opgericht als Foundation for Auditing Research
De oprichting van FAR sluit aan bij aanbeveling 5.10 van het verbeterplan ‘In het publiek belang’, dat in september 2014 door het accountantsberoep is gepresenteerd.
Financiering
De nieuwe stichting richt zich op de accountantsfunctie bij grote en kleinere accountantsorganisaties, binnen het bedrijfsleven en bij de overheid. De acht grootste accountantskantoren in Nederland (Deloitte, EY, KPMG en PwC plus Baker Tilly Berk, BDO, Grant Thornton en Mazars tezamen) financieren gezamenlijk de activiteiten van de stichting, met een bijdrage van in totaal anderhalf miljoen euro per jaar. Deze afspraak geldt in eerste instantie voor vijf jaar, onder voorbehoud van een positieve tussentijdse evaluatie van de activiteiten van FAR.
De betrokken kantoren stellen daarnaast relevante data via een beschermde omgeving ter beschikking aan de onderzoekers van FAR. Andere accountantskantoren en -afdelingen kunnen eveneens participeren in de stichting, via een jaarlijkse bijdrage van € 50.000 of meer en het bieden van toegang tot hun data. Ook andere partijen die willen bijdragen, door verstrekking van onderzoeksgegevens of financiële middelen, zijn welkom als sponsors.
Bestuur
Het bestuur van de nieuwe stichting bestaat uit een onafhankelijke voorzitter, vier onafhankelijke academische leden en vijf bestuurders van betrokken accountantskantoren. De vier betrokken academici zijn prof. dr. Jan Bouwens (Universiteit van Amsterdam), dr. Olof Bik (Nyenrode Business Universiteit), prof. dr. Willem Buijink (Universiteit van Tilburg) en prof. dr. Robert Knechel (Universiteit van Florida, USA).
Een onafhankelijk voorzitter is nog niet benoemd, daarom neemt NBA-voorzitter Pieter Jongstra voorlopig het voorzitterschap waar. Olof Bik en Jan Bouwens fungeren samen met de voorzitter als dagelijks bestuur van de stichting.
Agenda
Het bestuur van FAR presenteert later dit najaar de onderzoeksagenda voor de komende jaren. Deze agenda wordt daarna uitgewerkt in onderzoeksprojecten, die vervolgens worden aanbesteed binnen de internationale onderzoeksgemeenschap.