Nederlanders steeds later met pensioen

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse werknemers met pensioen gaan is in 2014 verder opgelopen, naar 64,1 jaar. Vorig jaar was het voor het eerst dat meer dan de helft van de werknemers op het moment van pensioneren 65 jaar of ouder was.

Lag de gemiddelde pensioenleeftijd in 2006 nog rond de 61 jaar, de afgelopen jaren steeg dit cijfer verder naar 63,6 jaar in 2012 en zelfs 64,1 jaar in 2014, zo bericht Accountant.nl. Er gaan de laatste jaren steeds minder werknemers op jongere leeftijd met pensioen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorzaak ligt vooral in de wetswijzigingen en regels om langer door te werken.

Leeftijd per bedrijfstak
Er bestaan flinke verschillen qua gemiddelde pensioenleeftijd per bedrijfstak. Zo gaan werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten met 63,2 jaar gemiddeld het vroegst met pensioen, al is dit voor een deel te wijten aan de lage pensioenleeftijd bij Defensie: gemiddeld 59 jaar. Boeren en werknemers in de cultuur-, milieu- en overige dienstverlening werken over het algemeen het langst door. Zij stoppen vaak pas met werken net na hun 66e verjaardag.

Helaas zorgt deze ontwikkeling er niet voor dat er straks een groot contrast ontstaat tussen werkenden en gepensioneerden. De vergrijzing zorgt ervoor dat die groep juist steeds groter wordt. In 2014 telde Nederland er ongeveer 3,1 miljoen.

Gerelateerde artikelen