Nederland op 12e plaats ‘digital quality of life’-index

Nederland valt net buiten de top 10 op de internationale index voor de digitale kwaliteit van leven. Dit blijkt uit een onderzoek van VPN-provider Surfshark. Nederland scoort relatief goed op onder meer internetsnelheid en internetvrijheid, maar laat punten liggen door de hoge prijzen voor mobiel- en breedbandinternet.

Nederland staat in de top 10 van duurste landen voor breedband internet, met bijna 30 euro per maand voor een instap-internetabonnement (breedband). Het internet in Nederland is wel opvallend vrij in termen van beschikbare content; er wordt relatief weinig gecensureerd. Daarnaast scoort Nederland op de 11e plek van de 65 landen in termen van cyberveiligheid.

Het hoogst gerangschikte land in de DQL-lijst van 2019 is Australië, gevolgd door Frankrijk en Singapore. Maar geen van de landen in de lijst wist de drempelwaarde van 0,8000 (van de 1,000) te overschrijden. Dit betekent dat er ook in de best scorende landen ruimte is voor verbetering.

De DQL-index richt zich ook op de online vrijheden van de inwoners van een land. Landen als Egypte, Ethiopië, Indonesië, Maleisië, Nepal, Pakistan, Thailand, Qatar, en de Verenigde Arabische Emiraten, leveren punten in vanwege de censuur van bijvoorbeeld YouTube Premium, Netflix en 18+ websites.

Het onderzoek naar de digitale levenskwaliteit (DQL) is uitgevoerd door VPN-provider Surfshark in samenwerking met enkele lokale partijen. In het onderzoek wordt gekeken naar hoe de inwoners van 65 verschillende landen de online voorzieningen in hun land ervaren. Het onderzoeksteam heeft de gegevens geanalyseerd van meer dan 5,5 miljard mensen. De openbare gegevens van de studie zijn afkomstig uit de databases van de Verenigde Naties, de Wereldbank, Freedom House, de International Communications Union en andere bronnen. Daarnaast kregen meer dan 5000 respondenten uit verschillende landen stellingen en vragenlijsten voorgelegd. In het onderzoek worden landen gerangschikt op basis van verschillende variabelen, zoals: de snelheid van de internetverbinding, de prijs, de cyberbeveiliging, de aanwezigheid van wetgeving voor gegevensbescherming, online overheidsvoorzieningen en meer.

Het definitieve rapport van 2019 over de digitale levenskwaliteit is samen met de interactieve tool voor het vergelijken van landen hier te vinden: https://surfshark.com/dql