Nederland derde op lijst belastingparadijzen

Nederland neemt na Bermuda en de Kaaimaneilanden de derde plaats in op de lijst van de 15 grootste belastingparadijzen ter wereld, zo stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe, internationale rapport Tax Battles. Nederland is het eerste Europese land in de lijst, gevolgd door Zwitserland, Ierland en Luxemburg.

Curaçao, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, neemt de achtste plaats voor haar rekening. Het nieuwe rapport roept op tot het beëindigen van de mondiale belastingrace naar de bodem, waar belastingparadijzen een grote rol in spelen.

Uit het nieuwe Oxfam Novib-rapport Tax Battles komt naar voren dat de top 15 van belastingparadijzen voor multinationals wordt aangevoerd door Bermuda, gevolgd door de Kaaimaneilanden ( 2 ), Nederland ( 3 ) Zwitserland ( 4 ) Singapore ( 5 ) Ierland ( 6 ) Luxemburg ( 7 ) Curaçao ( 8 ) Hong Kong ( 9 ) Cyprus ( 10 ) de Bahamas ( 11 ) Jersey ( 12 ) Barbados ( 13 ) Mauritius ( 14 ) en de Britse Maagdeneilanden ( 15 ) als laatste. Door deze landen zouden ontwikkelingslanden miljarden dollars aan belastinginkomsten mislopen.

Voor dit nieuwe rapport is onderzoek uitgevoerd naar belastingparadijzen voor multinationale ondernemingen en komt uit terwijl binnen de EU gewerkt wordt aan het opstellen van een zwarte lijst van belastingparadijzen. De top 15 van belastingparadijzen is gebaseerd op hun score op o.m. de volgende criteria: geen of zeer lage tarieven voor de vennootschapsbelasting, het verstrekken van oneerlijke en onproductieve fiscale prikkels, en een gebrek aan medewerking aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking (waaronder informatie-uitwisseling over belastinggegevens met andere overheden). Deze criteria zijn geselecteerd omdat het bedrijven de grootste mogelijkheden bieden tot het ontwijken van belasting.

“Veel van de landen uit de top 15 zijn betrokken bij fiscale schandalen. Zo kwam Ierland in het nieuws over een belastingovereenkomst met Apple die het mogelijk maakt dat de technologiegigant maar 0,005 procent aan vennootschapsbelasting betaalt in Ierland. Eerder werd bekend dat Luxemburg met veel multinationals geheime afspraken maakte om hun belastingafdracht te verminderen. Nederland staat internationaal ook bekend als belastingparadijs voor multinationals en hield vorige week nog, als enige EU-lid, tegen dat in 2019 een belangrijk belastinglek wordt gedicht door een nieuwe EU-richtlijn,” aldus Oxfam Novib.

Gerelateerde artikelen