NBA-handreiking 1131 ‘Toepassing ViO’

In 2015 is begonnen met het schrijven van een Handreiking met daarin voorbeelden van de toepassingen van de Verordening inzake de Onafhankelijkheid (ViO). Een deel van de Handreiking is begin 2015 geconsulteerd. Na de laatste consultatie is het stuk grondig herschreven, zo meldt de NBA.

De consultatiereacties gaven aanleiding om de belangrijkste uitgangspunten van de ViO nogmaals op papier te zetten en meer te structureren. Dit heeft tot gevolg:
• Dat de Handreiking nu meer gericht is op de toepassing van de ViO. Dit geldt vooral voor hoofdstuk 4 waar middels een stroomschema structuur gebracht is in de beoordeling en behandeling van bedreigingen bij samenloop van dienstverlening. Deze structuur is consequent doorgevoerd in de diverse voorbeelden. Dit is ook de reden geweest om de titel van de handreiking aan te passen naar  ‘NBA-handreiking Toepassing ViO’ (Oude titel was: Praktijkvoorbeelden inzake de ViO).
• Dat het toetsingskader concreter is uitgewerkt. Er is nadrukkelijk aangegeven dat de accountant bij zijn professionele oordeelsvorming ook rekening dient te houden hoe de objectieve, redelijke en geïnformeerde derde tegen bijvoorbeeld een mogelijke bedreiging of te nemen maatregelen aan zou kijken. Ook dit is consequent doorgevoerd in de voorbeelden.

Het stroomschema is consequent toegepast in de uitgewerkte voorbeelden in hoofdstuk 2 Het stroomschema is afgeleid uit hoofdstuk 4 van de ViO.

Deze Handreiking vervangt NBA-Handreiking 1131 Praktijkvoorbeelden inzake ViO.

• NBA-Handreiking 1131 Toepassing ViO

Gerelateerde artikelen