‘NBA verlengt oude PE-regeling tot 1 april 2021’

De NBA verlengt de bestaande regeling voor Permanente Educatie (PE) tot 1 april 2021. Dit geldt alleen voor accountants die nog niet onder het nieuwe regiem vallen. De beroepsorganisatie stuurt vrijdag een brief aan haar leden. Dit meldt de site Accountancy Vanmorgen.

De reden voor de verlenging zou zijn is dat veel accountants door corona dit jaar niet of moeilijk aan hun PE-verplichting kunnen voldoen. Veel cursussen en trainingen werden geannuleerd. Accountants hebben hierdoor langer de tijd nodig om de vereiste 40 PE-punten te halen. Het NBA-bestuur heeft besloten om accountants drie maanden langer de tijd te geven, dus tot en met 31 maart 2021, om aan hun puntenverplichting te  voldoen. 

De nieuwe PE-regeling gaat wel gewoon op 1 januari 2021, conform plan, gelden voor de laatste groep van accountants die nog onder het oude regiem vallen. Het gaat om samenstellende accountants, accountants bij een niet-oob kantoor en accountants in business. Deze nieuwe regeling, die vanaf 2019 gefaseerd is ingevoerd, houdt in dat accountants jaarlijks geen vaststaand aantal van 40 PE-punten moeten behalen, maar op basis van een persoonlijk ontwikkelplan gerichte trainingen moeten volgen. Ook zijn er verplichte toetsen. Voor accountants bij de Big Four, de Belastingdienst, accountants bij een OOB-kantoor en accountants die vanaf 2019 ingeschreven staan, geldt dit nieuwe regiem al. Zij hebben niets met de verlenging te maken.

Voor acountants die per 1 januari 2021 met de nieuwe PE-regeling te maken krijgen gelden daarentegen dat ze drie maanden lang onder twee verschillende PE-regimes vallen. Wie in 2020 minder dan 40 PE-punten hebben behaald, zullen vóór 1 april 2021 aan het benodigde aantal punten moeten komen. Tegelijk dienen zij een ontwikkelplan te maken voor 2021.