NBA verdubbelt het toezicht op accountants

Elke drie jaar komen toetsers een ontwikkelingsgesprek voeren.

De NBA vult de toetsing van accountantskantoren aan met een ontwikkelingsgesprek. Accountants worden elke drie jaar aan de tand gevoeld over kwaliteit en cultuur van de accountantspraktijk. Dit gesprek duurt ongeveer een halve dag. Dit komt boven op de reguliere toetsing die eens in de zes jaar plaatsvindt. 

Dit heeft de Raad voor Toezicht van de NBA besloten, de instantie die verantwoordelijk is voor het toezicht op de kwaliteit van de beroepsuitoefening door AA’s en RA’s.

Het ontwikkelingsgesprek zal plaatsvinden tussen de teamleider van de toetsing en de beleidsbepaler(s) van de accountantspraktijk. Onderwerpen van gesprek zijn het kwaliteitsniveau van de desbetreffende accountantspraktijk, de cultuur waar de accountants naar streven en de structuur en ambities van de accountantspraktijk. Ook ligt er meer nadruk op het lerend vermogen en de essentie van de accountantswerkzaamheden.

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van de NBA naar de effectiviteit van het toezicht. Dat heeft geleid tot het besluit om meer contact tot stand te brengen tussen de getoetste en de toetser. Begin 2023 organiseert de NBA een aantal ontwikkelingsgesprekken bij wijze van experiment. Enthousiaste accountantskantoren kunnen zich alvast melden bij de NBA. 

Een andere maatregel is de aanpassing van de jaarlijkse monitoringvragenlijst. De Raad van Toezicht wil die gaan gebruiken om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de accountantspraktijken. De vragenlijst past zich automatisch aan naar de aard en omvang van de praktijk. 

Nieuw is ook dat accountants op zwakke onderdelen een oorzaakanalyse moeten opstellen die duidelijk maakt waarom bepaalde onderdelen onvoldoende presteren. Deze analyse fungeert als basis voor het verbeterplan van een accountantspraktijk, dat door de NBA moet worden goedgekeurd. Na het doorvoeren van de verbeteringen vindt een hertoetsing plaats op alleen de onvoldoende onderdelen en niet meer op de hele praktijk. 

 

Gerelateerde artikelen