NBA publiceert Alert over impact coronavirus op accountantswerkzaamheden

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft vandaag een update NBA Alert 42 over de impact van het coronavirus op accountantswerkzaamheden gepubliceerd.

De NBA komt met een Alert omdat organisaties die hun jaarrekening opmaken en hun accountants die ze daarbij helpen of de opgemaakte jaarrekening controleren of beoordelen, nu moeten nadenken wat in de jaarrekening en het bestuursverslag moet worden vermeld over het Coronavirus.

In het Alert worden de volgende drie stappen besproken:
1. Gebeurtenissen na balansdatum
2. Wat moet er vermeld worden in de jaarrekening en het bestuursverslag?
3. Wat moet er in de accountantsverklaring?

Verder meldt de NBA dat de Coronagebeurtenissen niet maken dat de vereisten om voldoende en geschikte (controle)informatie te verkrijgen ter onderbouwing van de controle, samenstellings- of andere verklaringen veranderen. Wel kan de crisis ertoe leiden dat vertragingen optreden bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Met als gevolg dat de controle pas op een later moment kan worden afgerond en dat de controleverklaring ook logischerwijs pas later kan worden afgegeven. In sommige gevallen, als niet langer gewacht kan worden met het afgeven van de verklaring, zal het niet kunnen verkrijgen van voldoende en geschikte controle-informatie er toe moeten leiden dat een accountant geen goedkeurende verklaring afgeeft.

Download hier het Alert