NBA krijgt veel kleiner bestuur

Het bestuur van de NBA wordt ingekrompen van dertien naar zeven leden. In dat kleinere bestuur worden meerdere niet-accountants benoemd. De meerderheid van de bestuursleden wordt gevormd door accountants. Ook de voorzitter is een accountant.

Dit zijn de kernpunten van de  voorgenomen herziening van het bestuursmodel van de NBA. Het voorstel wordt door het bestuur van de beroepsorganisatie toegelicht op de komende Ledenvergadering van 17 mei. De plannen voor het nieuwe governancemodel van de NBA zijn uitgewerkt in de publicatie ‘Een vernieuwd bestuursmodel: Betrokken en slagvaardig’.

Ledenraad

Om de vertegenwoordiging van alle ledengroepen recht te doen introduceert het nieuwe model een Ledenraad, bestaande uit 24 leden. Deze Ledenraad heeft een adviserende rol naar zowel het bestuur als de Ledenvergadering. Om de inbreng van maatschappelijke stakeholders tot uitdrukking te brengen, wordt er een Maatschappelijk forum ingericht.

De Ledenvergadering van de NBA blijft het hoogste orgaan. Om de betrokkenheid van de leden te verbeteren moet in de toekomst digitaal stemmen tijdens de Ledenvergadering mogelijk worden. Dit vraagt om een wetswijziging; het ministerie van Financiën onderzoekt inmiddels mogelijke knelpunten voor het online stemmen.

Slagvaardiger bestuur

De formele fusie van NIVRA en NOvAA dateert van 1 januari 2013, maar de bestuurlijke inrichting van de fusieorganisatie werd al jaren eerder bepaald. Tijd om het bestaande governance-model van de beroepsorganisatie opnieuw tegen het licht gehouden, aldus het NBA-bestuur. Uitgangspunten hierbij: een zwaardere en beter zichtbare inbreng van de leden, een krachtiger stem van het maatschappelijk verkeer en een slagvaardiger bestuur.

Extra ALV

Bedoeling is om de plannen in een extra  ALV, in september 2016, ter besluitvorming aan de leden voor te leggen.

• Voorstellen voor het nieuwe NBA-bestuursmodel

Gerelateerde artikelen