NBA Kennisgroep Accounttech: ‘Bij innovatie ken je per definitie niet het eindresultaat’

De kennisgroep Accounttech van de NBA geeft invulling aan technologische verandering in het accountantsberoep.

De belangstelling is enorm, zeggen projectleider Erik Kolthof (op foto rechts) en Jan Wietsma, portefeuillehouder vanuit het NBA-bestuur.

Het onderwerp technologie werd een jaar geleden prominent op de agenda gezet bij de NBA. “We zagen dat er van alles gebeurde in de fintech-wereld. Waarom niet in accountancy?” aldus bestuurslid Jan Wietsma. “Technologie beïnvloedt het vak enorm en dat zal alleen maar meer worden. Vandaar Accounttech. We voelden de behoefte het debat te faciliteren en de nodige versnelling te stimuleren.” 

Volgens projectleider Erik Kolthof waren er drie redenen om te beginnen met Accounttech. De eerste reden was het technologielandschap voor het accountantsberoep in kaart te brengen. De kennisgroep heeft dit gedaan aan de hand van het zogenoemde 'drie horizons van innovatie'-model van McKinsey.

(Klik om te vergroten)

Op de drie horizonnen staan de technieken die nu gebruikt worden (ERP, UBL, SBR) en de technologieën die wat verder weg liggen, zoals Process Mining, RPA (Robotic Process Automation) en Data Analytics. Helemaal op het einde liggen Cognitieve AI en Blockchain. 

“Accountants in Business zijn verder in het landschap”, stelt Wietsma. “Zij zijn bijvoorbeeld al met process mining en robotisering bezig. Het MKB heeft meer tijd nodig. Tegelijkertijd is dat ook een valkuil. Het MKB moet beseffen: dit is geen rocket science. Soms is het kijken van een filmpje genoeg en kun je dan aan de slag. Terughoudendheid is vaak een probleem in het MKB.”
 
De tweede reden voor Accounttech is het stimuleren van innovatie. Kolthof: “Grote kantoren hebben de middelen om innovatie-afdelingen te beginnen. Voor de MKB-spelers is dit een stuk lastiger. Om een versnelling teweeg te brengen is het nodig om kantoren te verbinden en kennis uit te wisselen. Het laatste grote doel is opleiden. Wat voor kennis is er nodig en zit dat voldoende in de opleidingen verwerkt? Hoe kunnen we dat stimuleren? Bijvoorbeeld met permanente educatie.”

Outside-in denken
Het NBA heeft het onderwerp anders benaderd dan het normaal zou doen. “Vroeger zetten we vaak groepen accountants bij elkaar die ons vertelden hoe de buitenwereld eruit zag”, aldus Wietsma. “Dan publiceerden we een rapport. Nu zijn we begonnen de buitenwereld naar binnen te halen. Dit is nieuw voor ons. Bij innovatie weet je per definitie niet wat het exacte eindresultaat zal zijn.” 

Dat ‘naar binnen halen’ doet de kennisgroep onder meer door experts uit te nodigen. De grote belangstelling heeft Kolthof en Wietsma verrast. “Eerst waren we met 20 mensen. Inmiddels is dat bijna 80”, zegt Kolthof. “Hoogleraren, innovatieve vakgenoten, mensen uit software-industrie… Iedereen is welkom, zolang de intrinsieke motivatie maar is om de beroepsgroep verder te brengen op het gebied van ICT en technologie.” Inmiddels is de Kennisgroep met drie concrete projecten gestart waarvan twee gericht op de MKB accountant en één op de audit.

Een ander initiatief is Open Podium. Hierin kunnen verschillende partijen hun vernieuwende technologische ideeën en startup-initiatieven delen met de beroepsgroep. Het idee is deze ideeën een onafhankelijk platform te bieden. Met het organiseren van het Open Podium Accounttech beoogt NBA technologische toepassingen te versnellen, te valideren en vooruit te helpen. “We zijn blij verrast met maar liefst 25 aanmeldingen van initiatieven”, zegt Kolthof. “En er zitten echt een paar hele goede bij. Op het eerste Open Podium event op donderdag 13 juni worden de negen meest aansprekende gepresenteerd. Het is nog mogelijk hier als bezoeker bij te zijn (schrijf je hier in).”

“Het mooiste scenario is dat de markt het stokje oppakt en het Open Podium volledig overneemt. Met als ideaalplaatje een Accounttech platform net zoals Fintech”, voegt Kolthof toe. “De overweldigende interesse tot nu toe stemt in ieder geval positief.”

Op Accountancy Expo 2019 op dinsdag 18 juni zal Jan Wietsma namens de NBA een presentatie geven over de resultaten van Accounttech tot nu toe. Alle accountants zijn welkom (schrijf je hier gratis in met code ADV2019).

De versnelling
Op basis van de tot toe ontvangen input, hoe positief zijn beide heren over de urgente technologische versnelling in de accountancy? Jan Wietsma: “Er gebeurt veel, maar er ligt een hoop in de kraamkamer. Veel initiatieven zijn nog kuikens; hoe kunnen we daar kippen van maken? Hoe krijgen we een versnelling? De NBA Kennisgroep Accounttech en het Open Podium moet hier aan bijdragen.”

“De praktijk is weerbarstig”, vult Kolthof aan. “Je kunt de software hebben, maar hoe is je club georganiseerd? Hoe snel kun je de kennis van je mensen op het benodigde niveau krijgen? Zijn de accountants zover? Een klein deel misschien. En zijn de systemen aangehaakt? Een Ferrari op een landweggetje gaat niet rijden. Met open source kan alles, wordt gezegd. Ja, maar soms heb je grote speler nodig om het op te schalen.”

“Wij willen impact”, stelt Wietsma ter afronding. “Naar voren kijken begint bij het bestuur. We moeten de juiste podia zoeken. De ledenvergadering anders insteken. Input uit de markt vragen en het hele landschap betrekken: toezichthouders, financieel specialisten, opleiders, fintech-leveranciers, et cetera. Dan krijgen we hopelijk het olievlek-effect.” 

Gerelateerde artikelen