NBA: herziene Standaard 720 gepubliceerd

De NBA publiceert de herziene Standaard 720 ‘De verantwoordelijkheden van de accountant met betrekking tot andere informatie’. Het bestuur legt de herziene Standaard ter goedkeuring voor aan de minister van Financiën.

De herziene Standaard 720 sluit aan op de wijzigingen in artikel 2:393 BW. Deze wijzigingen gelden voor boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2016. De accountant moet op basis hiervan expliciet rapporteren over materiële afwijkingen in het bestuursverslag op basis van zijn kennis verkregen uit de controle.

Wijzigingen na de consultatie

De NBA heeft de herziene Standaard 720 geconsulteerd. De consultatiereacties hebben geleid tot tekstuele aanpassingen waarvan de aanpassing van de term ‘jaarrapport’ in ‘jaarverslag’ de belangrijkste is. Dit omdat in het BW en de RJ-richtlijnen de term ‘bestuursverslag’ is geïntroduceerd. Met de term jaarverslag wordt in de praktijk nu het hele boekwerk bedoeld.

Ingangsdatum

De herziene Standaard moet gaan gelden voor controleverklaringen bij financiële overzichten van alle entiteiten over boekjaren die afsluiten op of na 15 december 2016.

Goedkeuring minister

De herziene Standaard wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de minister van Financiën. Daarna wordt de herziene Standaard opgenomen in de NV COS versie 2017. De NBA brengt de Standaard nu uit onder voorbehoud van deze goedkeuring. Partijen hebben zo de gelegenheid om zich voor te bereiden op de implementatie.

Gewijzigde voorbeeldtekst controleverklaring

Naar aanleiding van de wijzigingen in Standaard 720 en het BW wijzigt de voorbeeldtekst van de controleverklaring ook.

Brochure

Voor gebruikers zal een korte brochure over de nieuwe tekst in de controleverklaring en de nieuwe regelgeving worden uitgebracht. De brochure geeft onder andere uitleg hoe de verschillende regelgeving op elkaar aansluit en hoe begrippen gebruikt worden.

Gerelateerde artikelen