NBA eist maatregel tegen uitgeschreven AA

Nog geen kwartier duurde de zitting waarin de NBA de Accountantskamer vroeg om een tuchtmaatregel tegen een inmiddels uitgeschreven AA.

Zaaknr 19/1498

De zaak vond afgelopen maandag 9 december plaats. 

Deze inmiddels voormalige accountant, die in 2012 al eens een berisping aan de broek kreeg, was zelf niet bij de behandeling van de klacht aanwezig.

De AA en zijn team vielen bij een periodieke toetsing door de Raad van Toezicht van de NBA door de mand. Op welke punten hij en zijn medewerkers niet aan de kwaliteitseisen voldeden, wilde de NBA na afloop van de zitting desgevraagd niet toelichten.

De controleurs van de beroepsorganisatie verordonneerden de AA daarop een verbeterplan te maken. De accountant heeft niet aan die eis voldaan. Ook heeft hij tot twee keer toe – in 2018 en 2019 – verzuimd de jaarlijkse monitoringvragenlijst in te vullen.

Pogingen van de Raad van Toezicht om met de AA in gesprek te gaan werden door de man afgewimpeld.

“Ernstig en tuchtrechtelijk verwijtbaar,” kwalificeerde Marijse Neuteboom, advocaat van de NBA, dit gedrag. Volgens haar heeft de accountant alle fundamentele beginselen geschonden. “Daarbij past een maatregel.”

Het feit dat de betrokken AA zich in oktober heeft laten uitschrijven staat zo’n maatregel volgens Neuteboom niet in de weg. “Toen de tekortkomingen zijn geconstateerd stond betrokkene nog wel ingeschreven, vandaar deze klacht.”

De uitspraak: CTA-advies aan minister: maak einde aan zelfbestuur accountants

Auteur: Jan Smit

Gerelateerde artikelen