NBA: accountant moet schijnconstructie staken

Ondanks een afspraak met de NBA om zijn werkzaamheden bij een onder de maat presterend kantoor te staken, bleef hij als RA verbonden bij dit bedrijf. De NBA diende vervolgens een tuchtklacht in. Beide partijen stonden maandag voor de Accountantskamer.

De NBA somde een waslijst aan tekortkomingen op. De beklaagde RA was als enige accountant verbonden bij dit accountants- en belastingadvieskantoor. In februari 2014 ging de NBA het gesprek aan met de RA. Het kantoor had geen kwaliteitsbeleid, geen klokkenluidersregeling. Samenstellingsdossiers bevatten tekortkomingen en bij aanvaarding en voortzetting van opdrachten bleek uit niets dat aandacht was geschonken aan de fundamentele beginselen van het accountantsvak. Uit de documentatie was niet duidelijk vast te stellen of de RA bij de opdrachten betrokken was. Gespreksverslagen ontbraken en onafhankelijkheid en objectiviteit waren onvoldoende gewaarborgd. In maart dat jaar werd afgesproken dat de RA zijn werkzaamheden voor dit kantoor zou beëindigen. De NBA wilde daarmee bereiken dat deze schijnconstructie – waarmee dankzij de betrokkenheid van de RA het kantoor zich als accountantskantoor kon uitgeven – beëindigd werd. Maar in juli bleek dat de man nog steeds voor het kantoor werkzaam was. Reden voor de NBA om een tuchtklacht in te dienen.

De RA gaf aan dat hij en zijn twee vennoten in het voorjaar 2014 besloten het kantoor op orde te brengen. Maar hij bracht de NBA er niet van op de hoogte. ‘,Dat is dan achteraf niet zo handig geweest’, zei de beklaagde. Het stond hem ook niet zo voor de geest dat hij zou stoppen bij het kantoor. ‘We konden op de bestaande manier niet verder gaan.’ Bovendien was er geen termijn afgesproken waarbinnen hij zijn werkzaamheden zou moeten staken. Uiteindelijk is hij pas in december 2014 uitgeschreven als vennoot van het kantoor. Dat het zo lang duurde, had onder meer met administratieve beslommeringen te maken. Later voegde hij toe dat hij veel in het buitenland had gezeten. Hij vond de klachten van de NBA erg zwak. ‘Er wordt gesteld dat ik onvoldoende betrokken was bij de accountantswerkzaamheden. Hoe is dat onderbouwd? Hebben ze daar een urenregistratie voor ingezien?’

Uitspraak over circa tien weken.

Zaaknr. 15/1401

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen