Naheffingsaanslag vernietigd door e-mail
Een belastinginspecteur mag niet zomaar terugkomen op een toezegging die hij in een e-mail gedaan heeft. In dat geval kan de cliënt zich namelijk beroepen op het vertrouwensbeginsel.
Rechtbank Noord-Nederland heeft recent bepaald dat een belastinginspecteur niet zomaar een per e-mail gedane toezeggingen terzijde mag schuiven. In de desbetreffende zaak liet de koper van een schoolgebouw zich door een belastinginspecteur adviseren over de overdrachtsbelasting. De koper wilde woningen in het schoolgebouw vestigen. De overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt twee procent en voor niet-woningen zes procent. De belastinginspecteur liet de koper in een e-mail weten dat hij de overdrachtsbelasting kon splitsen in het hoge en het lage tarief. Een taxateur van de fiscus bepaalde echter dat het gehele schoolgebouw moest worden belast met het hoge tarief van zes procent, waarop de koper een naheffingsaanslag ontving.
Vertrouwensbeginsel
Naar aanleiding van de naheffingsaanslag stapte de koper naar de rechter en beriep hij zich op het vertrouwensbeginsel. Hij verwees hierbij naar de in de e-mail gedane toezegging van de belastinginspecteur. De rechter stelde de koper in het gelijk. De toezegging was volgens de rechter namelijk niet dusdanig onredelijk dat de koper zelf had kunnen nagaan dat deze in strijd is met de wet. De naheffingsaanslag is daarop teruggetrokken.