Naheffing btw door fout vinkje in administratie; bestuurder niet aansprakelijk

Gerechtshof Den Bosch heeft geoordeeld dat de bestuurder van een bv niet aansprakelijk is voor het doen van onjuiste aangiften omzetbelasting doordat in het administratiesysteem ten onrechte een vakje wordt aangevinkt.

X is middellijk aandeelhouder en bestuurder van Y (bv). Medio 2007 heeft Y een administratief medewerkster in dienst genomen voor het voeren van de administratie. Ergens in 2007 is een vakje in het administratiesysteem aangevinkt, waardoor ook bij inkopen waar geen omzetbelasting in rekening is gebracht toch omzetbelasting als aftrekbare voorbelasting in aanmerking is genomen. De aangiften omzetbelasting over de periode 2007-2009 zijn gedaan op basis van de uit de administratie volgende gegevens.

Naar aanleiding van een boekenonderzoek is aan Y een naheffingsaanslag omzetbelasting opgelegd over de periode 1 januari 2007 tot en met 31 december 2009 van € 121.099. X is aansprakelijk gesteld voor (onder meer) deze onbetaald gebleven aanslag omzetbelasting.

In (hoger) beroep is niet meer in geschil dat Y betalingsonmacht heeft gemeld voordat de naheffingsaanslag, waarvoor X aansprakelijk is gesteld is opgelegd.

De Ontvanger bewijst volgens Hof Den Bosch niet dat Y opzettelijk of grofschuldig te lage aangiften heeft gedaan. Op de Ontvanger rust dan de last te bewijzen dat het niet betalen van de belastingschuld door Y het gevolg is van aan X te wijten kennelijk onbehoorlijk bestuur (artikel 36, lid 3, IW 1990). De Ontvanger slaagt hierin niet.

Volgens het Hof is volstrekt ongewis wie het onjuiste vinkje heeft geplaatst. Aldus is niet meer komen vast te staan dan dat er een fout is gemaakt. De onjuistheid van de aangiften omzetbelasting is veroorzaakt door voormelde fout, die X niet had behoeven op te merken.
De beschikking aansprakelijkstelling wordt vernietigd.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen