‘Naar één btw-tarief zonder fratsen’

Er moet na de verkiezingen in Nederland één btw-tarief komen, de vennootschapsbelasting kan niet omhoog en er moet een échte fiscalist als staatssecretaris van Financiën worden aangesteld.

Hiervoor pleit partner Gijsbert Bulk van EY Belastingadviseurs in een verkiezingsblog op de website van EY. Volgens hem is het belastingstelsel in ons land hard aan verandering toe, maar daarover is er geen politieke consensus. Hervorming gaat veel geld kosten, maar waar moet dat vandaan komen? Volgens Bulk kan de Vpb niet omhoog. Daarom pleit hij voor één btw-tarief. 

Bulk: “De btw is een opbrengstmachine. Er is een ‘btw-gat’ van miljarden. Het ‘btw-gat’ dichten is de uitdaging. Maar hoe? Door fraude te bestrijden. Er gaan nog altijd miljarden verloren. De Belastingdienst moet er stevig tegenaan. En wat dacht u van alle btw-vrijstellingen, bijzondere regelingen, overheidstaken en verlaagde btw-tarieven? Die werken vaak verstorend. Als de btw in alle gevallen tegen de volle 21% wordt geheven vind je daar miljarden. Asociaal? Slecht voor de minima? Dat is maar zeer de vraag. Onderzoek laat een gering effect zien. De btw leent zich niet voor inkomenssubsidies. Met de extra btw kan in de IB de arbeidskorting fors omhoog en het tarief van de onderste schijf omlaag. Werken loont dan weer. Banen worden geschapen. De non-profit moet ook meer budget krijgen, om het btw-effect op te vangen. Door het btw-gebied te verbreden functioneert de btw beter. En de economie ook. Want vrijstellingen en lage tarieven verstoren prijsvorming. En leiden tot gemakzucht. Nu nog de politieke moed om te vereenvoudigen. Met daarbij een échte fiscalist als staatssecretaris!”
 

Gerelateerde artikelen