Na corona zucht horeca nu onder personeelskrapte

Obers en kasteleins liepen over naar de zorg, waar werk bij de vleet is.

Gezocht: vijfduizend medewerkers. Zoveel mensen zoekt voor de horeca.  De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schat dat bijna een kwart van de 450.000 horecamedewerkers in coronatijd is uitgestroomd. Een groot deel keerde niet terug, schrijft het AD.

Personeelskrapte zorgt voor grote problemen voor de bedrijfsvoering in de horeca. Sommige ondernemers vragen familieleden of vrienden om bij te springen, anderen houden het restaurant enkele dagen in de week noodgedwongen dicht.

Het gaat niet alleen om personeel in restaurants, hotels of strandtenten. Ook voor de catering op vakantieparken als Roompot en Center Parcs, in de restaurants van Van Gogh en het Rijksmuseum, in diverse bedrijfsrestaurants, op Schiphol en voor de Ziggo Dome zijn medewerkers hard nodig.

Volgens KHN zijn veel mensen uitgestroomd naar sectoren waar het afgelopen jaar volop vraag was, zoals in de zorg. Bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca denkt dat er een wereld te winnen is op het gebied van betere arbeidsvoorwaarden in de horeca. "Met alleen passie en liefde kun je je rekeningen niet betalen.’’

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen