Multinationals goed voor twee derde van omzet Nederlands bedrijfsleven

Multinationals spelen een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Ze zorgen zowel voor veel omzet als voor veel werkgelegenheid, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.

Multinationals boden in 2013 aan twee miljoen mensen in Nederland een baan. Deze bedrijven spelen daarmee een grote rol voor de Nederlandse werkgelegenheid. Bijna 40 procent van de werknemers in het bedrijfsleven is werkzaam bij een internationaal opererende onderneming.

Ook in de totaalomzet van het bedrijfsleven hebben multinationals een groot aandeel. Samen waren zij in 2013 goed voor twee derde van de omzet van bedrijven in Nederland. Buitenlandse multinationals namen met 40 procent het grootste deel voor hun rekening.

In 2013 was 2 procent van de bedrijven in Nederland een multinational. Dit zijn Nederlandse bedrijven met vestigingen in het buitenland, zoals Philips, Shell en AkzoNobel, of buitenlandse bedrijven met een vestiging in Nederland, zoals Lidl en Tata Steel. Het CBS bestempelt verder bijvoorbeeld V&D als buitenlandse multinational, omdat het warenhuisbedrijf eigendom is van de Amerikaanse investeerder Sun Capital.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen