MSB-coöperatie is loonheffing en sociale premies verschuldigd over vergoeding bestuurders

In de praktijk komt het vaak voor dat bestuurders van MSB-coöperaties, medisch specialisten in persoon zijn aangesteld. Meestal is dit in de statuten van de coöperaties voorgeschreven. Deze medisch specialisten staan dan in een loondienstverband met de coöperatie. In een aantal gevallen blijkt echter dat de coöperaties verzuimd hebben loonheffing en heffing van SVP en ZVW in te houden c.q. af te dragen op de loonbetalingen van bestuurders.

Uit overleg dat Ceifer Accountants en Belastingadviseurs met de Belastingdienst heeft gehad, blijkt dat dit verzuim van inhouding en afdracht door de Belastingdienst niet door de vingers zal worden gezien. Dit betekent dat naheffingen zullen volgen indien die coöperaties geen suppletieaangiften indienen. Wel heeft de Belastingdienst aan Ceifer toegezegd dat die coöperaties wordt toegestaan de loonheffing te verhalen op de bestuurders. Voor de SVP- en ZVW-premies geldt dit echter niet.

Ceifer: “Het probleem van de loonheffing zou ook, door toepassing van de doorbetaaldloonregeling, ondervangen kunnen worden. Het is echter de vraag of hieraan is gedacht door de betreffende coöperaties en de PH-BV’s. Volgens onze waarneming is dat lang niet altijd het geval. Mogelijk kan in overleg met de competente belastinginspecteur waaronder een coöperatie ressorteert, nog worden bezien om de doorbetaaldloonregeling toe te passen. De conclusie is dat suppleties voor loonheffing, SVP en ZVW onontkoombaar lijken, evenals het verhalen van de loonheffing op de bestuurders. Het is raadzaam om een en ander, in goed overleg met de competente belastinginspecteur, af te stemmen opdat zo mogelijk boetes en dergelijke vermeden worden.”

Gerelateerde artikelen