Moties Eerste Kamer bij Belastingplan 2017

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 13 december 2016 met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gedebatteerd over het Belastingplan 2017. Tijdens het debat werden drie moties ingediend.

Senator Van Rij (CDA) diende een motie in die de regering verzoekt een spoedwet in te dienen die de spaarvrijstelling van 25.000 euro met ingang van 1 januari 2017 verdubbelt naar 50.000 euro. Staatssecretaris Wiebes stelde dat de dekking van deze motie ondeugdelijk is en ontraadde de motie.

Senator Van Rooijen (50PLUS) diende een motie in die de regering verzoekt bij het Belastingplan 2018 te regelen dat de afbouw van de hogere naar de lagere ouderenkorting geleidelijk wordt en dat de inkomensgrens van 36.057 euro wordt verhoogd. Wiebes gaf aan dat hij geen beloftes kan doen over de periode van het volgend kabinet, maar zal dit voorstel wel aan het volgende kabinet doorgeven.

Senator Köhler (SP) diende een motie in die de regering verzoekt binnen een half jaar met voorstellen te komen om aan brievenbusfirma's minimumeisen op te leggen over hun reële economische activiteit in Nederland. Staatssecretaris Wiebes stelde dat met een brievenbusfirma op zichzelf niets mis is. Er moet ingezet op het bestrijden van misbruik van belastingverdragen. De motie werd ontraden.

Op dinsdag 20 december 2016 wordt over de moties en de wetsvoorstellen gestemd.

Gerelateerde artikelen