Moneybird koppelt banken via Ponto

Gebruikers van online boekhoudpakket Moneybird kunnen nu koppelen met ABN AMRO, SNS Bank, Regiobank, ASN Bank en verschillende Belgische banken. Deze koppeling komt tot stand via Ponto, een oplossing van de Belgische Isabel Group.

PSD2
Sinds 19 februari 2019 is de PSD2-wetgeving officieel van kracht in Nederland. Door de wetgeving moet er meer concurrentie in de markt ontstaan. Banken zijn verplicht om derde partijen (zoals boekhoudpakketten) toegang te geven tot rekeningen van hun klanten, mits deze partijen een PSD2-vergunning hebben en de klant hier toestemming voor geeft.

Koppeling met Nederlandse en Belgische banken
Ponto biedt de mogelijkheid om met één koppeling in één keer een groot aantal banken te kunnen ontsluiten via de PSD2-koppeling. Hoewel Moneybird er bewust voor heeft gekozen om geen PSD2-vergunning aan te vragen, is er door de koppeling met Ponto  een bankkoppeling met ABN AMRO, SNS Bank, Regiobank, ASN Bank en verschillende Belgische banken beschikbaar die voldoet aan de PSD2-richtlijnen. Ponto blijft nieuwe koppelingen maken, dus andere banken volgen snel. De koppeling blijft 90 dagen actief, daarna moet opnieuw toestemming gegeven worden.

[avg-advertorial slug=”alle-accountancy-softwareleveranciers-onder-een-dak”] 

Geen PSD2, wel bankkoppelingen
Koppelingen met banken zijn van belang voor gebruikers van boekhoudpakketten. Moneybird heeft na grondig onderzoek gekozen géén PSD2-vergunning aan te vragen. De reden hiervoor is dat met deze vergunning nieuwe procedures geïntroduceerd moeten worden, extra mensen moeten worden aangenomen en veel wijzigingen aan de software gemaakt moeten worden. Daarnaast moet Moneybird de identiteit van alle klanten, zelfs klanten die het boekhoudpakket alleen gebruiken voor het maken van facturen, uitgebreid controleren. En alle klanten en transacties moeten gecontroleerd worden op witwassen en andere vormen van fraude.

“Als er geen andere oplossingen mogelijk waren, zou Moneybird uiteraard bereid zijn deze investeringen te doen. Maar er zijn wél oplossingen mogelijk. De DNB heeft in hun Q&A bevestigd dat Moneybird zelf geen vergunning nodig heeft”, aldus Edwin Vlieg, co-founder van Moneybird. "We zijn heel blij dat we meer ondernemers een automatische bankkoppeling kunnen bieden door onze samenwerking met Ponto. Via Ponto hebben we bovendien automatisch een grote dekking voor buitenlandse banken en kleine opkomende banken."

De oplossing is gevonden in een samenwerking met Ponto, een oplossing van de Belgische Isabel Group die een PSD2-vergunning heeft gekregen van de Nationale bank. Door de samenwerking kan Moneybird gebruik maken van de PSD2-vergunning van Ponto.