Waarom accountants mindfulness moeten leren

Of het nou accountants, managers of directeuren zijn. Ieder van hen, moet een stevig mate van focus hebben om gestelde doelen te kunnen behalen.

Doordat deze professionals voornamelijk bedrijfskundig gericht zijn, vergeten ze zichzelf echter vaak te ontwikkelen op sociale en persoonlijke vaardigheden. Mindfulness versterkt de controle over geest en energie. Wanneer we ons volledig focussen op de voor ons liggende taak, werken we veel efficiënter. Ook brengt het meer harmonie op de werkvloer. Het trainen van mindfulness brengt sterkere sociale vaardigheden naar voren. Dit wordt verwacht van de moderne accountant.

Door meer aanwezig te zijn in het hier en nu, wordt ons brein minder snel afgeleid. Dit is erg belangrijk in het effectief afhandelen van onze taken. Dit doe je door te herkennen van het moment dat je bent afgeleid, daarna jezelf weer terug te halen naar het ‘nu’. Dit leert onszelf een completer en preciezere beeld te krijgen van de realiteit waarin we ons bevinden.

Van mindless naar mindful
Mensen hebben de neiging in control te willen zijn, zowel in organisaties als in hun persoonlijke leven. Maar beheersing is een illusie: alles verandert continu. Dat betekent dat er in bedrijven nooit een ‘de beste manier om iets te doen’ is. Dat was misschien zo, maar nu is de context alweer veranderd. Door mindful te zijn kunnen we steeds opnieuw de beste manier ontdekken. Wie mindful is, wordt niet gestuurd door regels, gebruiken en routines. Mindfulness sluit daarom perfect aan op hedendaagse organisaties die zich willen richten op continue aanpassing. Bedrijven als Google, General Mills en Target hebben dit ook ontdekt en bieden al hun medewerkers daarom mindfulness programma's aan.

Mindfulness voor mensen die geen tijd hebben
De gemiddelde persoon denkt 47 procent van de tijd dat hij wakker is aan iets anders dan wat hij aan het doen is. Wat kunnen leiders en professionals doen om meer gefocust te zijn gedurende de dag?

1. Focus
Begin met het werken aan één taak en doe dit zo lang mogelijk. Gebruik een timer om uw tijd bij te houden en verbeter je score.

2. Tel je ademhalingen

Wanneer je erg druk in je hoofd bent, kan deze techniek je weer terug op aarde brengen. Adem diep in door je neus en laat je adem er via je mond weer uit. Doe dit tien keer en tel in je hoofd mee (21 t/m 30). Herhaal deze oefening een paar keer. Je zult zien dat je al vrij snel de tel kwijt raakt zodra er een gedachte je hoofd binnenkomt. Maar oefening baart kunst. Na een tijdje zul je je beter kunnen concentreren.

3. Maximaal drie taken
Uit onderzoek van Harvard Business Review wordt gesteld dat het strategisch opstellen van niet meer dan drie taken helpt om directeuren een beter dan gemiddeld resultaat te boeken.

4. Even aarden
Aarden betekent even contact maken met de grond onder je lichaam. Of je nu staat, zit of ligt, je kunt altijd aarden door even bewust te voelen dat je naar de grond wordt getrokken door een onzichtbare kracht. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je voor een groep gaat staan bij een presentatie, of als je even op bed ligt uit te rusten.

5. De vijf seconde pauze
Er zijn van die dagen dat je continu aan het rennen en vliegen bent, zeker in het jaarrekeningen hoogseizoen. Op zulke dagen komt vooral de vijf seconde pauze van pas. Adem heel diep in en heel rustig uit. Focus je even puur op deze ademhaling. Dit helpt je bewust te maken waar je nu eigenlijk mee bezig bent, en het komt je efficiency zeker ten goede.