MKB-Nederland informeert dga’s over mogelijkheden na stopzetten pensioen in eigen beheer

De komende maanden gaat MKB-Nederland samen met kennispartner ‘FLOXX powered by Collin’ en de aangesloten branches zoals Adfiz (financieel adviseurs) en SRA (accountants) ondernemers actief informeren over de mogelijkheden om het huidig pensioen af te kopen of om te zetten.

De opbouw van pensioen in eigen beheer wordt definitief stopgezet. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Wiebes van Financiën voor uitfasering van het pensioen in eigen beheer van circa 150.000 dga’s. 

MKB-Nederland heeft – met succes – gelobbyd voor afschaffen van het huidige systeem. Veel dga’s in Nederland ondervonden de laatste jaren problemen bij het uitkeren van dividend vanwege de pensioenvoorziening die ze op hun balans hebben. Dankzij de nieuwe regeling wordt de opbouw van het pensioen voor de dga aanzienlijk eenvoudiger en transparanter.

1 april in werking 

De nieuwe wet treedt op 1 april in werking. Ondernemers hebben vervolgens drie maanden de tijd om de huidige opbouw stop te zetten en een fiscale naheffing te ontlopen. Daarna volgen drie opties: niets doen, fiscaal vriendelijk afkopen of omzetten naar een ‘spaarpot in de BV’. Bij die laatste keus blijft het bedrag op de balans staan en wordt de rente tot de pensioendatum jaarlijks verhoogd.

Optie afkoop extra aantrekkelijk 

Staatssecretaris Wiebes heeft de optie afkoop extra aantrekkelijk gemaakt. Wie in 2017, 2018 of 2019 hiervoor kiest, hoeft de gebruikelijke revisierente van 20 procent niet te betalen. Daarbij geldt een fiscale korting op de belastbare waarde van het pensioen van 34,5 procent bij afkoop in 2017, aflopend naar 25 procent in 2018 en 19,5 procent in 2019. Ondernemers die voor het eind van 2017 voor deze optie kiezen profiteren maximaal van de korting.

Informatie 

MKB-Nederland verwacht dat veel dga’s de optie afkoop aantrekkelijk vinden, maar niet voldoende liquiditeit in de BV beschikbaar hebben om dat te financieren. Vaak is een bedrijf wel voldoende kredietwaardig, maar wordt ten onrechte aangenomen dat een financieringsoplossing niet beschikbaar is. De ondernemerskoepel gaat daarom dga’s actief informeren over oplossingen, bijvoorbeeld via crowdfunding. Dat doet ze samen met Adfiz, SRA en ‘FLOXX powered by Collin’.

Kwart nog geen keuze gemaakt 

Onderzoek van ABN AMRO Mees Pierson onder 400 dga’s dat dinsdag naar buiten kwam ondersteunt de noodzaak van dit project van MKB-Nederland. Een kwart van de ondervraagde dga’s heeft nog geen keuze gemaakt over wat te doen met hun in eigen beheer opgebouwde pensioen. Van de groep die dit wel heeft gedaan, kiest 24 procent voor afkopen.

Het wetsvoorstel zou oorspronkelijk al in december in stemming worden gebracht in de Eerste Kamer, maar na ophef over indexatielasten stelde staatssecretaris Wiebes dit op het laatste moment uit. In een novelle, in februari goedgekeurd door de Tweede Kamer, is een weeffout in het oorspronkelijke plan hersteld.

Gerelateerde artikelen