MKB-Nederland: Geen verhoging premie borgstellingsregeling BMKB
Garantie
De BMKB-regeling is een financieringsvorm waarbij de overheid garant staat voor een deel van de schade van een bank als een onderneming failliet gaat. “Vooral tijdens en nu na de crisisjaren heeft deze financieringsvorm zijn kracht bewezen”, aldus Visser in het AD. “Het ministerie van Economische Zaken heeft met deze regeling heel veel ondernemers geholpen.”
Het kabinet zou plannen hebben om de premie voor ondernemers te verhogen, omdat er meer geld wordt uitgekeerd dan dat er aan premie binnenkomt. “Als je puur als boekhouder kijkt, dan is de rekensom inderdaad vrij eenvoudig,” zegt Visser. Als de regeling onaantrekkelijker wordt, zullen minder ondernemers een financiering afsluiten met borgstelling en dus ook minder ondernemers gebruikmaken van het vangnet als ze in de problemen komen.
Stijging
Na een daling in 2013 en 2014 is vorig jaar het gebruik van de regeling weer flink gestegen. Zo stond de overheid vorig jaar voor 446 miljoen euro aan financiering garant. In totaal werden er vorig jaar 2545 leningen verstrekt met een garantstelling. De verwachting is dat het gebruik van de BMKB dit jaar verder toeneemt. Dat de borgstelling vaker is ingezet, is niet zo raar, meent Visser. “Een verzekering keert nu eenmaal vaker uit als een tornado door het land raast. Normaal gesproken draait de regeling gewoon quitte.”
De overheid moet niet louter naar de kosten kijken, maar ook naar de baten, vindt de directeur. “Dankzij de borgstelling hebben ondernemers een financiering gekregen die ze anders niet zouden hebben gehad. Dat heeft faillissementen voorkomen, werkgelegenheid gebracht, en ondernemers hebben investeringen kunnen doen.”
Evaluatie
Het ministerie van Economische Zaken verwacht deze zomer met een evaluatie van de BMKB te komen.
(MKB-Nederland)