Mkb-bedrijven in bouw en infra kruipen langzaam uit dal
Wetgeving belemmert aannemen vast personeel
Mkb-ondernemers werken meer met inhuur- en inleenkrachten in plaats van vaste medewerkers. De transitievergoeding bij ontslag en loondoorbetaling van twee jaar bij ziekte zetten een rem op het aannemen van vast personeel.
Investeringen blijven achter
De investeringen in opleidingen, ict en huisvestingen bleven al enorm achter, maar lage omzetten en lage rendementen zetten hier nu ook nog een flinke rem op. Hierdoor beperken investeringen zich bijna alleen tot machines en gereedschappen. Dit lijkt zich voort te zetten in 2015, waarmee het aantal mkb-ondernemers dat niet investeert in opleidingen, ict en huisvesting oploopt tot zo’n 90%. Daarmee blijven deze investeringen op een historisch dieptepunt hangen.
Meer vacatures en verbetering werkvoorraad
Middelgrote en kleine aannemers in bouw en infra beginnen vanaf 2014 uit het dal te kruipen, blijkt uit de Monitor. Er lijkt een evenwicht te ontstaan tussen bedrijven die medewerkers zagen vertrekken (10%) en die nieuw personeel hebben aangetrokken (10%). Er is minder personeel vertrokken op basis van ontslag, het aantal bedrijven dat personeel inhuurt of inleent is toegenomen en er komen meer vacatures (3% in 2013, 4% in 2014 en 6% in 2015). De werkvoorraad is licht verbeterd. De verschillen tussen de sectoren zijn echter groot. De B&U-bedrijven (Burgerlijke & Utiliteitsbouw) steken het meest gunstig af, gevolgd door de GA-bedrijven (Gespecialiseerde Aanneming).
Positieve omzetontwikkeling
De omzetontwikkeling is positief ten opzichte van vorige jaren. 22% van de bedrijven heeft een dalende omzet, terwijl dat voorgaande jaar ongeveer het dubbele was. Bij 43% van de bedrijven neemt de omzet toe (was in voorgaande periode 23%). De B&U-bedrijven maken ook hier de meest positieve ontwikkeling door, gevolgd door de GWW-bedrijven (Grond-, Weg- en Waterbouw).