MKB investeert meer in cybersecurity

Een kwart van het IT-budget gaat naar cybersecurity.

MKB-bedrijven zijn zich bewust van de toenemende cyberdreigingen en investeren om zich hiertegen te beschermen. Ongeveer een vijfde van het IT-budget van MKB-bedrijven wereldwijd wordt besteed aan security en velen zien de budgetten stijgen. Nederlandse MKB-bedrijven stellen 21 procent tot 30 procent van het totale IT-budget ter beschikking aan cybersecurity.

Dit blijkt uit onderzoek van Datto, onderdeel van Kaseya., een aanbieder van IT-systeembeheeroplossingen voor managed service providers. Voor het jaarlijks terugkerende State of Ransomware rapport zijn bijna 3.000 IT-professionals ondervraagd, werkzaam in kleine tot middelgrote bedrijven in acht landen (Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Singapore).

21 procent van de Nederlandse MKB-bedrijven zegt dat de grootste reden voor hun cybersecurity-issues lag bij het gebrek aan financiering voor IT-beveiligingsoplossingen. Meer dan een derde (34%) van de Nederlandse MKB-bedrijven verwacht volgend jaar een stijging in het security-budget.

Zestien procent van de Nederlandse respondenten heeft in het afgelopen jaar een ransomware-aanval meegemaakt. 32 procent van de Nederlandse MKB-bedrijven denkt makkelijk te kunnen herstellen na een cybersecurity incident. 53 procent denkt in staat te zijn om te herstellen, maar verwacht dat dit niet makkelijk zal zijn. 33 procent van de Nederlandse MKB-bedrijven is van plan het komende jaar te investeren in BCDR (Business Continuity and Disaster Recovery).

Maar liefst 72 procent van de Nederlandse MKB-bedrijven heeft momenteel een cyberverzekering en 41 procent van degenen zonder cyberverzekering is zeer waarschijnlijk van plan deze het komende jaar af te sluiten.

Het rapport 2022 State of Ransomware is hier beschikbaar.