MKB in de VS haat boekhouden, de belastingdienst en administratieve lasten

Onderzoek onder het midden- en kleinbedrijf in de VS toont aan: boekhouden en belasting betalen zijn de vervelendste aspecten van het ondernemerschap.

SCORE is een nonprofit club in de VS, die zich volgens eigen zeggen al meer dan vijftig jaar bezig houdt met de ondersteuning van startende en kleine ondernemingen. Ze hebben onlangs onderzocht hoeveel tijd en geld deze elk jaar kwijt zijn aan “accounting, taxes and payroll administration”. Van de resultaten worden boekhouder, accountant en belastingadviseur niet blij, zegt Score.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt ondernemen leuk te vinden – maar een grondige hekel te hebben aan boekhouden en de belasting(administratie). 47% zegt dat die teveel kosten, 13 % zegt dat ze er teveel tijd aan moeten besteden, 13% vindt al die regels per definitie onzinnig, 10% vindt dat wetten en regels te vaak veranderen, 8% heeft een hekel aan administratie bijhouden en evenveel ondernemers vinden de belastingen oneerlijk. Vreemd, aldus Score, dat 92% van de ondervraagden wel houdt van administreren en belasting betalen geen probleem vindt.

De meeste ondervraagden zeggen dat zij meer dan 41 uur per jaar bezig zijn met het invullen van aangifteformulieren. 40% kost het meer dan 80 uur. Een derde van de kleine ondernemers kost dit alles tussen de $1000 en $5000; 18% is jaarlijks tussen de 5 en de 10.000 dollar kwijt en 16 % betaalt accountants en adviseurs meer dan $20.000 per jaar.

Ook de salarisadministratie is een bron van ergernis en kosten. Een kwart besteedt er elke maand tenminste twee uur aan, tien procent kost het meer dan 10 uur per maand. De opgegeven kosten lopen sterk uiteen, van minder dan $50 per maand (8%) tot meer dan 5000 dollar ( 5%).

Meer vergelijkingsmateriaal is te downloaden als infographic via www.score.org

Gerelateerde artikelen