Mkb duikt massaal in het rood

Ook accountants zagen hun omzet toenemen maar hun cashflow dalen.

Hoewel veel bedrijven een positieve omzetgroei noteerden begin dit jaar, neemt het aantal mkb’ers met een positieve cashflow af. In het laatste kwartaal van vorig jaar had nog bijna de helft van de Nederlandse mkb-bedrijven een positieve cashflow. In de eerste maand van 2022 is het aantal mkb’ers dat meer geld in kas kreeg dan het uitgaf sterk gedaald, tot ongeveer 37 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de Exact MKB Monitor, gebaseerd op verwerkte data van 340.000 administraties. In januari van dit jaar behaalde het mkb een gemiddelde omzetgroei van 20,51 procent, flink meer dan de ruim 13 procent omzetgroei van december 2021. Maar uit slecht 37 procent van de mkb’ers weet uit de rode cijfers te blijven. Volgens Exact betekent dit de overgrote meerderheid van de Nederlandse mkb-ondernemers in de eerste maand van het jaar meer geld uitgaf dan het binnenkreeg. 

Exact denkt dat dit te verklaren valt door de lockdown die in januari nog van kracht was. Ook de inflatie speelt ook een grote rol.

De daling in cashflow is terug te zien in alle sectoren van het mkb, van accountants tot handel, horeca, dienstverlening en productie. De bouwsector was de opvallende uitzondering. Dit is de enige sector die de omzetgroei zag afnemen. Ook de liquiditeitspositie van mkb-bouwbedrijven blijft achter ten opzichte van de andere sectoren. 

Circa 60 prpcent van alle mkb-bedrijven heeft minimaal 10.000 euro in kas. Onder mkb-bouwbedrijven is dit iets minder dan de helft. De grote oorzaken zijn waarschijnlijk de alsmaar toenemende kostprijzen van bouwmaterialen en stijgende arbeidskosten.
 

 

Gerelateerde artikelen