‘Mkb de dupe van beter toezicht op accountants’

Het voornemen om de uitvoering van het toezicht op wettelijke accountantscontroles vanaf 2021 volledig onder te brengen bij toezichthouder AFM is ontwrichtend voor het mkb. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van de SRA, een belangenvereniging van 370 accountantskantoren.

Het toezicht kost dan fors meer tijd en geld en mkb-ondernemers draaien daarvoor op, aldus de SRA. 

Bovendien is het straks nog moeilijker om een geschikte accountant te vinden, omdat wettelijke controles dan te weinig opleveren voor accountants. Het toezicht kost dan fors meer tijd en geld en mkb-ondernemers draaien daarvoor op.

Volgens ONL-voorzitter Hans Biesheuvel vanochtend bij BNR Nieuwsradio is de voorgestelde regeling 'onacceptabel'. ‘Veel mkb’ers zijn keihard aan het overleven, die extra kosten zijn wat mij betreft niet acceptabel. Er is de afgelopen tijd veel met de accountancy gesproken, helaas niet met de mkb-accountant en ondernemers en die krijgen nu wel de rekening gepresenteerd. Accountancy-organisaties zeggen dat die kosten wel tot dertig of veertig procent kunnen gaan oplopen. Toezicht op grote kantoren is belangrijk, maar waarom moeten die kosten neerdalen bij het mkb?’

Bronnen: artikel in Het Financieele Dagblad en interview met Hans Biesheuvel op BNR Nieuwsradio