‘Misbruik zzp’ers door BV-constructies’

Veel zzp’ers worden benaderd door bemiddelaars om deel te nemen aan payroll- en BV-constructies. Dat blijkt uit een achterbanraadpleging van Stichting ZZP Nederland over de uitwerking van de DBA.

Meer dan een derde van de responderende zzp’ers geeft daarin aan benaderd te zijn door bemiddelaars om mee te doen aan payroll- en BV-constructies. “Zelfstandigen, die door onzekerheid van opdrachtgevers over de DBA worden geconfronteerd met een gebrek aan opdrachten, voelen zich daardoor bedreigd in hun ondernemerschap,” aldus ZZP Nederland.

De organisatie is niet te spreken over dergelijke BV-constructies. Ze lijken het ondernemerschap te waarborgen, maar in feite is het tegendeel het geval. “Men wordt werknemer van een BV met verplichtingen aan de bemiddelaar, die voor veel geld ‘ontzorgt’, terwijl de werkgevers- en werknemerslasten voor rekening van de ex-ondernemer komen.”

Voorzitter Maarten Post noemt het “onbegrijpelijk” dat deze bemiddelaars ook nog kunnen schermen met een goedkeuringsverklaring van de Belastingdienst. “De Belastingdienst geeft hiermee openlijk aan mee te willen werken aan dit soort schijnconstructies, terwijl staatssecretaris Wiebes het gedrag van deze bemiddelaars juist openlijk heeft veroordeeld.“.

Lees ook:

 

Gerelateerde artikelen