Minister wil geen aparte controleverklaring bij duurzaamheidsinformatie

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil niet dat beursgenoteerde ondernemingen wettelijk verplicht worden gesteld de gepubliceerde duurzaamheidsinformatie door een onafhankelijke verlener van assurancediensten te laten controleren.

Het verplicht stellen van deze controle kan, volgens de minister, veel lasten meebrengen voor het bedrijfsleven. Dit schrijft de minister in de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel ter implementatie van de Europese richtlijn betreffende niet-financiële informatie. De nota is onlangs bij de Tweede Kamer ingediend.

De Europese richtlijn verplicht alle grote ondernemingen vanaf boekjaar 2017 een niet-financiële verklaring te publiceren. In deze verklaring moeten de ondernemingen onder meer uiteenzetten hoe zij omgaan met milieu-, sociale en personeelsaangelegenheden (waaronder diversiteit), eerbiediging van mensenrechten en bestrijding van corruptie en omkoping. Op grond van de richtlijn moet de externe accountant alleen nagaan of deze informatie door de onderneming is verstrekt: de zogenoemde aanwezigheidstoets.

De minister ziet, in tegenstelling tot een op 22 juni gepubliceerd position paper van de NBA, geen aanleiding verder te gaan dan wat de richtlijn voorschrijft. De minister geeft in de nota verder te kennen af te zien gebruik te maken van de door de richtlijn toegestane optie aan de ondernemingen om de niet-financiële informatie in een apart verslag, niet zijnde het bestuursverslag, op te nemen. De minister volgt hiermee de aanbeveling van onder meer Eumedion. Gebruikers van de informatie, zoals beleggers, hebben er namelijk baat bij dat zowel de financiële als de niet-financiële informatie in hetzelfde verslag is te vinden. De minister wijst er wel op dat het ondernemingen vrij staat om tevens een (meer uitgebreid) apart verslag te publiceren (zoals een separaat duurzaamheidsverslag), zolang de door de richtlijn voorgeschreven informatie maar in het bestuursverslag is te vinden. Het wetsvoorstel is inmiddels aangemeld voor plenaire behandeling in de Tweede Kamer.

• Nota naar aanleiding van het verslag bij wetsvoorstel uitvoering EU richtlijn bekendmaking niet financiële informatie

 

(Eumedion)

Gerelateerde artikelen