Minister Hermans (Klimaat) waarschuwt vervuilende bedrijven

Minister Hermans wil dat bedrijven meer en sneller vergroenen

Het kabinet verhoogt de druk op vervuilende industrieën om tot bindende klimaatafspraken te komen, wat gevolgen heeft voor bedrijven die onvoldoende ambitie tonen. Dat stelt Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Zij waarschuwt in het Reformatorisch Dagblad dat eindeloos onderhandelen met onwillige bedrijven niet langer een optie is. Deze aanscherping van het beleid kan leiden tot het stopzetten van gesprekken met bepaalde bedrijven en het intrekken van potentiële overheidssteun. Dat meldt het ANP.

  • Kabinet verhoogt druk op industrie voor klimaatafspraken
  • Kamer dringt aan op deadlines voor bindende afspraken
  • Minister roept bedrijven op tot concrete, ambitieuze voorstellen

Minister Hermans benadrukt de noodzaak voor bedrijven om met concrete en ambitieuze voorstellen te komen. Ze roept de industrie op proactief te handelen en niet af te wachten. De minister wil “focus aanbrengen” in de maatwerkaanpak, waarbij individuele afspraken met grote vervuilers worden gemaakt. Deze strategie is gericht op het bereiken van effectieve resultaten en het vermijden van vruchteloze onderhandelingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Ongeduldige kamer dringt aan op deadlines

Tijdens een recent debat over de vergroening van de industrie werd Hermans geconfronteerd met een ongeduldige Tweede Kamer. Verschillende partijen stelden voor om een deadline te stellen voor het bereiken van bindende afspraken, bijvoorbeeld voor eind volgend jaar. Hoewel de minister terughoudend is met het stellen van harde deadlines, erkent ze de noodzaak om sneller vooruitgang te boeken in de onderhandelingen met de industrie.

CSRD en CSDDD

De invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) in Nederland brengt veranderingen met zich mee voor het bedrijfsleven. Deze EU-richtlijnen verplichten bedrijven tot uitgebreide duurzaamheidsrapportage en het nemen van maatregelen om negatieve impact op mens en milieu te beperken.

Gefaseerde invoering van CSRD

De CSRD wordt in Nederland stapsgewijs ingevoerd:

– Boekjaar 2024: Grote beursgenoteerde bedrijven die al onder de NFRD vielen
– Boekjaar 2025: Alle grote ondernemingen
– Boekjaar 2026: Beursgenoteerde mkb-ondernemingen
– Boekjaar 2028: Niet-EU ondernemingen met omzet >€150 miljoen in de EU

Grote ondernemingen zijn bedrijven die aan ten minste twee van de volgende criteria voldoen: >250 medewerkers, >€50 miljoen omzet, >€25 miljoen balanstotaal.

Impact op het MKB

Hoewel de CSRD primair gericht is op grote bedrijven, zullen ook kleinere ondernemingen indirect te maken krijgen met de nieuwe regelgeving. Grote bedrijven zullen informatie opvragen bij hun toeleveranciers om hun eigen duurzaamheidsrapportage te kunnen opstellen. Voor het mkb worden vereenvoudigde standaarden ontwikkeld, de zogenaamde “vrijwillige duurzaamheidsthema’s”, waarover eind 2024 meer bekend wordt.

European sustainability reporting standards

Bedrijven moeten rapporteren volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS)[2]. Deze standaarden omvatten onderwerpen als:

– Klimaatverandering
– Vervuiling
– Biodiversiteit
– Arbeidsomstandigheden
– Mensenrechten
– Governance en risicomanagement

Invoering van CSDDD

De CSDDD, ook wel bekend als de “zorgplicht-wet” of “meekijk-wet” genaamd, verplicht bedrijven om actief problemen en verboden activiteiten op te sporen en aan te pakken in hun waardeketen -dus óók bij andere bedrijven. De invoering van de CSDDD zal, net als de CSRD, gefaseerd plaatsvinden. Naar verwachting zullen de eerste bedrijven in 2026 aan de CSDDD-regels moeten voldoen. De grootste bedrijven komen als eerste aan de beurt, te starten in 2025.

Gevolgen voor bedrijfsleven

De invoering van deze richtlijnen heeft verstrekkende gevolgen:

1. Integratie van duurzaamheid: Bedrijven moeten duurzaamheid integreren in alle aspecten van hun bedrijfsvoering.
2. Uitgebreide rapportage: Er komt een verplichting tot gedetailleerde rapportage over duurzaamheidsprestaties.
3. Assurance-verplichting: De duurzaamheidsrapportage moet worden voorzien van een assurance-verklaring door een externe accountant.
4. Ketenverantwoordelijkheid: Bedrijven worden verantwoordelijk gehouden voor duurzaamheid in hun hele waardeketen.
5. Nieuwe competenties: Organisaties moeten nieuwe vaardigheden en kennis ontwikkelen om aan de rapportage-eisen te voldoen.

Voorbereidingen

Om zich voor te bereiden op de nieuwe wetgeving, kunnen bedrijven de volgende stappen ondernemen:

1. Bewustwording creëren binnen de organisatie
2. Inventariseren van huidige duurzaamheidsprestaties
3. Identificeren van hiaten in data en processen
4. Ontwikkelen van een strategie voor duurzame bedrijfsvoering
5. Implementeren van systemen voor dataverzameling en -analyse
6. Trainen van personeel in duurzaamheidsrapportage

Uitdagingen in de maatwerkaanpak

De maatwerkaanpak, die bijna drie jaar geleden werd aangekondigd, heeft tot nu toe nog niet geleid tot bindende afspraken met bedrijven. Hermans erkent dat er onvoorziene knelpunten zijn opgedoken tijdens het proces. Ze benadrukt echter dat deze nieuwe aanpak tijd nodig heeft om effectief te worden en dat het oplossen van opkomende problemen deel uitmaakt van het proces.

Balanceren tussen druk en dialoog

Ondanks de verharde toon blijft Hermans open voor dialoog met bedrijven die alsnog met ambitieuze plannen komen. Deze benadering weerspiegelt een delicate balans tussen het uitoefenen van druk en het behouden van een open communicatielijn met de industrie. Het doel blijft om zoveel mogelijk bedrijven te betrekken bij de transitie naar een duurzamere economie.

Internationale context en urgentie

De aanpak van Nederland past in een bredere internationale trend. Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties is de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2023 opnieuw gestegen, wat de urgentie van effectieve klimaatmaatregelen onderstreept. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt dat de tijd dringt om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Economische kansen in groene transitie

Terwijl de druk op vervuilende industrieën toeneemt, wijzen experts op de economische kansen die de groene transitie biedt. Een rapport van de Europese Commissie benadrukt dat investeringen in schone technologieën kunnen leiden tot nieuwe banen en economische groei. Nederlandse bedrijven die vooroplopen in deze transitie kunnen een concurrentievoordeel opbouwen op de internationale markt.

Uitdagingen voor specifieke sectoren

Bepaalde sectoren, zoals de chemische industrie en de staalindustrie, staan voor grote uitdagingen bij het vergroenen van hun processen. Deze sectoren zijn vaak energie-intensief en hebben te maken met internationale concurrentie. Het kabinet zal moeten balanceren tussen het stimuleren van verduurzaming en het behouden van een gelijk speelveld voor Nederlandse bedrijven.

Toekomstperspectief en innovatie

Minister Hermans benadrukt dat klimaat en groene groei hand in hand gaan. Deze visie impliceert dat bedrijven die investeren in duurzame innovaties niet alleen bijdragen aan klimaatdoelstellingen, maar ook hun concurrentiepositie versterken. De overheid zet in op het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling in groene technologieën om Nederland als innovatieleider te positioneren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen