Minder faillissementen in januari en februari

Het aantal faillissementen is in de eerste twee maanden van dit jaar flink gedaald. Er gingen 'slechts' 1337 bedrijven en instellingen onderuit. Dat is ruim een kwart minder dan vorig jaar, zo maakte Faillissementsdossier.nl vandaag bekend.

De daling is stevig. Vorig jaar nam het aantal faillissementen eveneens met een vierde af. Deskundigen voorspelden toen dat de daling dit jaar sterk zou afvlakken. Volgens Faillissementsdossier.nl houdt de daling verband met het broze herstel van de economie en het consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de goedkope euro.

Meer lunchrooms en ijssalons

In de horeca daalde het aantal faillissementen in januari en februari met de helft. Er gingen vooral minder restaurants, cafés, cafetaria’s en ijssalons onderuit. Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is dit beeld herkenbaar. ‘Het gaat in de branche over het algemeen wat beter. Vooral lunchroomachtige bedrijven, cafetaria’s en ijssalons doen het goed. Daarvan komen er steeds meer’, aldus een woordvoerster van de brancheorganisatie. Volgens KHN neemt het vertrouwen van horecaondernemers toe. Na een aantal slechte jaren zag de sector de omzet in 2014 met 4,6 procent stijgen.

De transportsector, die de afgelopen jaren ook veel bedrijven bankroet zag gaan, telde in de eerste twee maanden van 2015 ruim 45 procent minder faillissementen. Hier toonde vooral het wegvervoer een sterk herstel. Vorig jaar steeg het vervoersvolume over de weg in Nederland met 1 procent. Voor dit jaar wordt een stijging voorzien van 2 procent.

Btw-verlaging

Ook in de bouw en de industrie gingen in januari en februari aanzienlijk minder bedrijven op de fles dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. In de bouw waren dat er 149, een daling van 30 procent. Bouwbedrijven profiteren van de verlaging van het btw-tarief op verbouwingen en renovaties van woningen. Deze maatregel is nog van kracht tot 1 juli 2015. Volgens het Economische Instituut voor de Bouw mag de sector zich dit jaar verheugen op een ‘krachtig herstel’.

Op provinciaal niveau daalde het aantal faillissementen het sterkst in Overijssel en in Limburg. In beide provincies gingen 40 procent minder bedrijven en instellingen bankroet.

Gerelateerde artikelen