Minder belastingzaken bij rechtbanken in 2015

De instroom van belastingzaken bij de rechtbanken is in 2015 met 5 procent afgenomen tot 26.000 zaken. Het aantal nieuwe belastingrechtszaken in hoger beroep bleef op het niveau van 2013 en 2014. Dit meldt De Rechtspraak in het vandaag gepubliceerde Jaarverslag 2015.

Rijksbelastingzaken namen in aantal toe en belastingzaken van lagere overheden namen juist af. De toename was geconcentreerd in wet verhuurder¬heffing, parkeerbelasting, omzetbelasting en dividendbelasting. De afname was geconcentreerd bij erfbelasting en WOZ. Bij deze laatste categorie was onder andere sprake van een eenmalige piekinstroom vanwege een grote hoeveelheid zaken tussen een woningstichting en een gemeente.

De instroom van belastingrechtszaken in hoger beroep bleef op het hoge niveau van 2013 en 2014. Een toename was te zien bij hoger beroepen op het gebied van baatbelasting, vermogensbelasting, belasting op zware motorvoertuigen en WOZ. Afname in zaakinstroom is er vooral bij loonbelasting en vennootschapsbelasting.

Het aantal afgedane belastingzaken nam bij de gerechtshoven in 2015 sterk af en kwam daarmee onder het instroomniveau te liggen, zodat de werkvoorraad toenam.

De duur van de behandeling door de rechtbanken van belastingzaken is in 2015 teruggezakt op het niveau van 2011, duidelijk onder de bestaande normering.

De behandeling van belastingzaken in hoger beroep is ongeveer gelijk gebleven en voldeed in 2015 eveneens niet aan de doorlooptijdnormering.

• De Rechtspraak Jaarverslag 2015

Gerelateerde artikelen