Miljard nodig voor innovatie universiteiten
Universiteiten hebben elk jaar 800 miljoen euro nodig om beter onderwijs en onderzoek te kunnen leveren. Daarnaast zou er eenmalig 300 miljoen euro bij moeten, staat in een onderzoek dat accountantskantoor PwC heeft uitgevoerd in opdracht van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66).
Het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek zou jaarlijks 800 miljoen euro extra moeten krijgen, schrijft adviesbureau Strategy& van PricewaterhouseCoopers. Daarnaast is een eenmalige inhaalslag nodig van 300 miljoen euro voor de universiteiten.
Van die jaarlijkse 800 miljoen gaat 400 miljoen naar wetenschappelijk onderzoek en is 200 miljoen bedoeld om achtergebleven investeringen “vlot te trekken”. Met nog eens 200 miljoen euro kunnen de universiteiten kleinschaliger onderwijs bieden.
Dit staat allemaal los van de coronacrisis, die ook veel geld kost. Het rapport kijkt niet verder dan het jaar 2018.
De hogescholen zouden eveneens een ruimer budget moeten krijgen. Zij hebben wel genoeg geld voor hun onderwijs, menen de rapporteurs, maar niet voor hun praktijkgerichte onderzoek. Ze halen momenteel 65 miljoen euro uit de rest van hun begroting om dat hbo-onderzoek te kunnen betalen.
En eigenlijk zouden de hogescholen nog meer onderzoek moeten doen, is de ambitie. Daarvoor hebben ze 120 à 270 miljoen euro per jaar extra nodig, afhankelijk van het gewenste aantal lectoren.