Microsoft vermijdt mededingingsonderzoek EU

Cloudgebruikers Microsoft

Microsoft heeft nieuwe afspraken gemaakt met cloudpartijen om een langdurig mededingingsonderzoek van de Europese Commissie te vermijden. Deze overeenkomst kwam tot stand na klachten dat Microsoft het moeilijk maakte voor klanten om van cloudprovider te veranderen. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft concessies gedaan om de zorgen van cloudaanbieders weg te nemen. Dat mekdt het ANP.

 • Microsoft vermijdt langdurig mededingingsonderzoek
 • Nieuwe afspraken met CISPE, klacht ingetrokken
 • AWS, Google Cloud en Alibaba Cloud uitgesloten

Microsoft was in conflict met de vereniging van Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE). CISPE klaagde dat Microsoft zijn bedrijfssoftware koppelde aan Azure, hun eigen clouddiensten. Dit beperkte de kansen voor andere aanbieders. De nieuwe overeenkomst maakt een einde aan dit geschil. Bij CISPE aangesloten partijen mogen nu gebruik maken van bepaalde Microsoft-diensten.

Klachten ingetrokken

Onderdeel van de afspraken is dat de klacht, die al in Brussel was ingediend, wordt ingetrokken. Deze overeenkomst tussen Microsoft en CISPE betekent dat Microsoft een reeks concessies heeft gedaan. Hierdoor kunnen CISPE-leden gemakkelijker overstappen naar andere cloudproviders zonder verlies van toegang tot essentiële Microsoft-diensten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Niet iedereen tevreden

Hoewel de deal een einde maakt aan het geschil, is niet iedereen tevreden. De nieuwe afspraken gelden niet voor Amazon Web Services (AWS), de grootste cloudprovider binnen CISPE, noch voor Google Cloud en Alibaba Cloud. Google heeft aangegeven zijn opties te onderzoeken om te blijven strijden tegen wat zij als concurrentiebeperkende licenties van Microsoft beschouwen.

Gevolgen voor registeraccountants

De nieuwe afspraken kunnen belangrijke gevolgen hebben voor registeraccountants. Door de versoepeling van de toegang tot Microsoft-diensten kunnen accountants verwachten dat bedrijven vaker zullen overstappen naar andere cloudproviders. Dit kan leiden tot veranderingen in de IT-infrastructuur die accountants moeten controleren en beoordelen tijdens audits. Registeraccountants zullen daarom hun kennis van verschillende cloudsystemen en de bijbehorende risico’s moeten bijwerken om aan de controleplicht te voldoen.

Microsoft heeft een marktaandeel van 17% in het Nederlandse bedrijfsleven:

 • Microsoft 365: Dit omvat apps zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams, waarmee teams kunnen samenwerken en productief kunnen zijn. Het wordt vaak gebruikt voor documentbeheer, e-mail en communicatie.
 • Azure: Microsofts cloudplatform biedt infrastructuur, databases, AI-services en meer. Bedrijven kunnen hiermee schaalbare en flexibele oplossingen bouwen en beheren.
 • Surface: Microsofts hardwarelijn, waaronder laptops, tablets en accessoires, die geschikt zijn voor zakelijk gebruik.
 • Windows: Het besturingssysteem van Microsoft dat op veel zakelijke computers wordt gebruikt.
 • Power BI: Een krachtige tool voor gegevensanalyse en visualisatie, waarmee bedrijven inzichten kunnen halen uit hun gegevens.
 • SharePoint: Een platform voor samenwerking en documentbeheer, ideaal voor intranetten en teamwebsites.
 • Microsoft Teams: Een communicatie- en samenwerkingsplatform dat chat, videovergaderingen en bestandsdeling mogelijk maakt.
 • OneDrive: Een cloudopslagdienst voor het delen en opslaan van bestanden.
 • Microsoft Defender: Beveiligingsoplossingen voor bescherming tegen bedreigingen zoals malware en phishing.
 • Power Apps en Power Automate: Tools voor het bouwen van aangepaste apps en het automatiseren van workflows.

Context van het conflict

De klachten van CISPE weerspiegelen bredere zorgen binnen de technologie-industrie over de marktdominantie van grote spelers zoals Microsoft. Vorige week nog kondigde de Europese Commissie nieuwe regels aan om de macht van Big Tech te beperken, met als doel eerlijkere concurrentie te bevorderen. Deze regels vereisen bijvoorbeeld dat grote techbedrijven kleinere concurrenten niet mogen uitsluiten van essentiële platforms en diensten.

Implicaties voor de markt

De concessies van Microsoft zouden een precedent kunnen scheppen voor andere techbedrijven om hun licentievoorwaarden te versoepelen. Dit kan leiden tot meer concurrentie en innovatie binnen de cloudmarkt, wat uiteindelijk gunstig kan zijn voor consumenten en bedrijven. Tegelijkertijd kunnen de uitgesloten partijen, zoals AWS, Google Cloud en Alibaba Cloud, aanvullende stappen ondernemen om hun marktaandeel te beschermen.

Internationale reacties

Internationale reacties op de nieuwe afspraken zijn gemengd. Analisten wijzen erop dat Microsoft hiermee mogelijk aan strengere sancties en langdurige juridische strijd ontsnapt. Tegelijkertijd benadrukken ze dat de uitgesloten partijen waarschijnlijk juridische stappen zullen overwegen. Deze dynamiek kan de internationale verhoudingen in de techindustrie verder onder druk zetten.

Toekomstperspectief

De overeenkomst tussen Microsoft en CISPE markeert een belangrijke stap in de richting van een eerlijker speelveld binnen de cloudindustrie. Toch blijft de vraag hoe de Europese Commissie en andere toezichthouders zullen reageren op de uitsluiting van grote spelers zoals AWS en Google Cloud. Dit zal bepalend zijn voor de toekomstige marktstructuur en concurrentiedynamiek binnen de cloudsector.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gerelateerde artikelen